Üzleti tippek

Csaknem harminc százalékkal nőtt egy év alatt az építőipar teljesítménye

Az építőipari termelés volumene idén februárban 28,6 százalékkal nőtt a múlt év februárjához képest. A termelés februárban 7,1 százalékkal volt magasabb az előző havinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn.
Az építőipari termelés 28,4 százalékkal nőtt egy év alatt, és az év első két hónapjában 17,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében. A KSH közlése szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján a februári termelés az egész évinek 5 százalékát adja. Az idei kiugró növekedés részben a viszonylag alacsony előző évi bázis következménye.

A termelés legnagyobb arányú növekedése a legalább 250 főt foglalkoztató szervezeteknél és a 10 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozásoknál volt megfigyelhető. A nagy cégek körében mind az épületek, mind az egyéb építmények építése jelentősen nőtt.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése februárban 29,9 százalékkal, évkezdettől 18,2 százalékkal emelkedett, elsősorban az út- és autópálya-építési munkáknak köszönhetően. Az épületgépészeti szerelés dinamikus növekedése februárban is folytatódott, 27,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A befejező építés termelése a januári jelentős visszaesés után 22 százalékkal nőtt.

Februárban mind az épületek, mind az egyéb építmények építésének volumene emelkedett 26,3 százalékkal illetve 32,7 százalékkal. Évkezdettől az épületek építése 17 százalékkal, az egyéb építményeké 18,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az építőipari vállalkozások februárban kötött szerződéseinek volumene 27,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére 41,1 százalékkal, az egyéb építmények építésére 8,3 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2004 februárjában.

Tavaly februárhoz képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3,8 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4,5 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik