Üzleti tippek

Nem lesz 2010 előtt magyarországi euró

Látszólag dícsérte, valójában kritizálta Magyarországot a Világbank legfrissebb elemzésében. A szervezet lehetségesnek nevezi az euró 2009-es bevezetését, amit a pénzügyminiszter valószínűtlennek tart.


A szervezet jelentése szerint elképzelhető, hogy Magyarország 2010-nél hamarabb bevezetheti az eurót, ugyanis az uniós Növekedési és Stabilitási Paktum egy hónapja bekövetkezett felpuhítása kevésbé szoros feltételeket szab az Európai Monetáris Uniós (EMU) tagsághoz. Ezzel Magyarország akár már 2007-re teljesítheti a tagsághoz szükséges feltételeket, s 2009-től hivatalos fizetőeszköz lesz az euró.

Ez annyiban nem újdonság, hogy az euró bevezetését felvázoló magyar konvergencia-program is két szcenáriót ábrázolt. A csatlakozási feltételek feszített tempójú teljesítése esetén a tervezet sem zárta ki, hogy már 2009-től bevezetik az eurót.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a ruha átszabása nem jelenti, hogy annak viselője karcsúbb lett. Vagyis továbbra is szorosan kell fogni az államháztartási kiadásokat, ami a továbbra is a legnagyobb problémája lesz a magyar gazdaságnak.

A csatlakozás előrehozása nem jelent feltétlenül előnyt, mivel az sokkal szorosabb gazdálkodási fegyelmet követel, főként a politikusok részéről. A helyzetet tovább súlyosbítják a jövő évi választási előkészületek. De korábban az enyhítés utáni elkényelmesedés ellen emelte fel hangját Draskovics Tibor pénzügyminiszter is. A főpénzügyér – a realitások talaján maradva – már közölte, hogy a kritériumrendszer enyhítése ellenére 2010 marad a csatlakozási céldátum.

A Világbank kritizálta is Magyarországot. Szerintük legnagyobb problémát az államháztartási deficit tervezett hiánycéljának teljesítése okozza. Itt továbbra is megvan az elcsúszás veszélye – annak ellenére, hogy az ország tavaly növelte a tartalékát.

Tehát annak ellenére, hogy az euró bevezetése önmagában – bizottsági tanulmányok szerint is – 1 százalékpontos GDP-növekedést eredményez, nem számíthatunk arra, hogy Magyarországon 2010 előtt lesz hivatalos fizetőeszköz az euró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik