Üzleti tippek

Alig bővült az ipari termelés

Idén februárban kiigazítatlan adatok szerint 1 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 1,3 százalékkal nőtt éves összehasonlításban az ipari termelés – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A most közzétett adat rosszabb a hó elején megjelent előzetes – 1,3, illetve 1,6 százalékos növekedést jelző – mutatóknál. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index februárban 0,6 százalékkal csökkent.

A termelés volumene az év első két hónapjában 1,8 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában (az előzetes adat 2 százalékról szólt).

A feldolgozóipari termelés majdnem háromtizedét képviselő villamos gép, műszer gyártása – az eddigi dinamikus növekedéssel szemben – februárban mérsékelten, 4,2 százalékkal emelkedett, ebben az exportértékesítés dinamikájának erőteljes visszaesése játszott szerepet.

A feldolgozóipari termelés mintegy egyhatodát adó járműgyártás volumene kismértékben, 2,4 százalékkal bővült.A februári exportteljesítmény majdnem kétharmadát a feldolgozóipar e két alága adta.

2005 első két hónapjában az ipari export 3,4 százalékkal emelkedett, februárban gyakorlatilag stagnált (100,1 százalék) az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 17,6 százalékkal a csekély súlyt képviselő máshova nem sorolt feldolgozóipar termelése nőtt, ehhez elsősorban a bútorgyártás külpiaci eladásainak felfutása járult hozzá.
2005 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 2,4 százalékkal mérséklődött. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések 4,9 százalékkal csökkentek, az új belföldi megrendelések ezzel szemben 9,8 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 2,7 százalékkal maradt el a tavalyi bázis szintjétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik