Üzleti tippek

Márciusban 3,5 százalék volt az infláció

A fogyasztói árak az idén márciusban 0,7 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest. Az éves infláció mértéke így 3,5 százalék volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden.

Márciusban az “alapdrágulás”, a maginfláció 2004 márciusához viszonyítva 2,8 százalék, az előző hónaphoz képest 0,1 százalék volt – olvasható a KSH jelentésében. Az idén az első három hónapban átlagosan 3,6 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A fogyasztói árak az idén februárban 0,4 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Tavaly márciusban még 6,7 százalék volt az áremelkedés
Tavaly márciusban az éves fogyasztói áremelkedés 6,7 százalék volt, 2004 februárjához képest pedig 0,5 százalék.

Az adóváltozások hatását kiszűrő változatlan tartalmú árindex az előző hónaphoz képest 100,7 százalék, az előző év márciusához képest pedig 103 százalék volt.

A KSH közlése szerint egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül 8,5 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek, 1,4 százalékkal a gyümölcs és zöldséglevek ára. Árcsökkenés következett be, 2,5-2,5 százalékos mértékben az étolaj és a péksütemények, 2 százalékos a csokoládé, kakaó, 1,7-1,7 százalékos a liszt és a tojás esetében.

Az idényáras élelmiszerek nélkül az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal csökkentek. A háztartási energia átlag feletti 2,4 százalékos áremelkedésén belül az elektromos energia ára 6,9 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkek körében szintén az átlagost meghaladó, 1,3 százalékos áremelkedést regisztráltak, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik