Üzleti tippek

Elárasztja a magyar piacot az olcsó élelmiszer

Az uniós csatlakozás óta elárasztották a magyar piacot az olcsó külföldi élelmiszerek. A KSH adatai szerint 2003-ban 646 millió euró értékben érkeztek élelmiszerek, italok és dohányáruk az EU-ból, míg az oda irányuló export 1222 millió euró volt.

Tavaly az uniós agrárimport 1037 millió euróra nőtt, miközben a magyar kivitel 1393 millió euróra bővült. Az élő állatok importja 423 százalékkal, a húskészítményeké 192 százalékkal emelkedett. Másfélszeresére nőtt a gabona- és gabonakészítmény-, a cukor- és a dohányimport, 120 százalékkal pedig a tejtermékek behozatala. A régi uniós tagok 130 százalékkal, az újak 145 százalékkal nagyobb értékben adtak el élelmiszert hazánkban, mint a megelőző évben.

A hazánkba irányuló osztrák élelmiszerexport 27 százalékkal javult. Az agrár-külkereskedelmi egyenleg 60 milliárd forinttal, 243 milliárd forintra mérséklődött. Halmai Péter, a Szent István Egyetem professzora szerint az import felfutása azért éri sokkszerűen a magyar piacot, mert a mezőgazdasági cikkek és az élelmiszerek piacát az utolsó pillanatig vámok és kvóták védték. A folyamat ugyanakkor segítheti a hazai agrárium fejlődését, de a gyenge minőségű és irreálisan olcsó termékek komoly károkat okozhatnak, ezért a magyar hatóságoknak fel kellene lépniük ellenük.

Fórián Zoltán, az AgrárEurópa Kft. igazgatója úgy véli, az olcsó lengyel és szlovák agrártermékek iránti kereslet miatt elindult az árkiegyenlítődés, és 2007-től vélhetően visszatér a régi kerékvágásba a magyar agrár-külkereskedelem. Ám addig rendkívül nehéz idők várnak a hazai mezőgazdaságra. Amit az elmúlt 15 évben a politika nem tett meg, azt most a piac néhány év alatt ki fogja kényszeríteni – fogalmazott a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik