Üzleti tippek

HTEC iroda nyílik Kínában

Idén ősszel Kínában is megnyitja irodáját a magyar IT cégek külföldi terjeszkedését támogató Hungarian Technology Center – mondta el Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a HTEC szakmai napján csütörtökön.

Az informatikai tárca 2003-ben nyitotta meg Virginia államban (USA) az első HTEC irodát, amely amerikai piaci információkkal, üzleti, jogi és adminisztratív tanácsadással, kapcsolati tőkével segíti a cégeket. Az amerikai iroda tavalyi pályázatán összesen 200 millió forinttal támogatta, hogy magas hozzáadott értékű szoftvert vagy szolgáltatást kínáló magyar vállalkozások megvessék lábukat az amerikai piacon. A pályázaton első körben tizenkét cég nyert, közülük végül csak nyolc írta alá a szerződést a HTEC-vel. 

A kínai Shezhenben idén ősszel kezdi meg működését a HTEC iroda, 2006 elején pedig kiírják az első, a magyar IT cégek ázsiai piacra jutását támogató pályázatot. Sipka Júlia, a HTEC programiroda vezetője az MTI-nek elmondta: a 2003-ban alapított HTEC eddig 500 millió forint költségvetési forrást használt fel. Az iroda működése 100 millió forintot emésztett fel eddig, s 200 millió forint jutott a nem pályázati úton nyújtott támogatásra – jelezte az irodavezető. Az irodához bármely cég fordulhat, akiknek a HTEC amerikai piaci információkkal, üzleti, jogi és adminisztratív tanácsadással, kapcsolati tőkével is szolgál. Az amerikai iroda még az idén ősszel újabb pályázatot hirdet, ám a tavalyitól eltérő céllal, várhatóan szakkiállításokon való megjelenés támogatására.

G. H. Walker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a konferencián tartott előadásában buzdította az informatikai kis- és középvállalkozásokat arra, hogy innovatív ötleteikkel próbálkozzanak a tengerentúli piacon. Szavai szerint az amerikai cégek nyitottak az olyan kreatív kezdeményezésekre, ami a magyarországi vállalkozásokra általában jellemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik