Üzleti tippek

Pályázati tipp: Szomszédsági programok

Az Interreg IIIA közösségi kezdeményezést az Európai Unió a Strukturális Alapokból finanszírozza. Az előirányzott eszközök a 2000–2006. éves költségvetési periódusban mintegy 4, 875 milliárd eurót tesznek ki.

Magyarország számára ezek a források 2004 májusától nyitottak, sőt már a csatlakozás előtt is számos Interreggel közös program valósult meg Phare CBC finanszírozással. Lényeges, hogy hol, hogyan és kivel pályázunk, mivel a meghirdetett támogatások elsősorban a határ menti és régiók közötti együttműködést segítik, így szinte minden esetben szükséges egy külföldi partnerrel történő kapcsolatfelvétel.
Az Interreg IIIA a határ menti (cross-border) együttműködésekre koncentrál. Az egyes alprogramok finanszírozása között azonban különbségek vannak attól függően, hogy mely határszakaszokra vonatkoznak.

Az Interreg IIIA legfőbb célja a határon átnyúló gazdasági és szociális kapcsolatok fejlesztése. További prioritások közé tartozik a helyi szervezetek és vállalatok együttműködésének elősegítése, többek között a környezetvédelem, közigazgatás, oktatás, munkaerőpiac valamint az infrastruktúra területén.

A legfrissebb Interreg IIIA pályázati kiírások

• Magyarország–Románia és Magyarország–Szerbia és Montenegró Határon Átnyúló Együttműködési Program 2004–2006

Pályázók köre: A támogatás Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében bejegyzett társaságok számára hozzáférhető. A résztvevők köre igen széles: közhasznú társaságok; közfeladat ellátására létrehozott non-profit szervezetek; egyházak, alapítványok, egyesületek; országos, regionális vagy helyi közigazgatási szervek; önkormányzatok; valamint megfelelő feltételekkel kis- és középvállalatok is.
Támogatás mértéke: akár a 95 százalékot is elérheti. További szabály, hogy a támogatás a projekt nagyságától és a célterülettől függően 10 000–2 500 000 euró között változik
Benyújtási határidő: 2005. május 20.
További információ és letölthető dokumentumok: www.vati.hu, http://europa.eu.int/comm/index_en.htm

•Ausztria–Magyarország Interreg IIIA

Pályázók köre: Támogatásra jogosultak a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében bejegyzett közhasznú tevékenységet vagy meghatározott közhasznú tevékenységet végző non-profit társaságok (önkormányzatok, kamarák, egyesületek, alapítványok, egyházak stb.).
Támogatás mértéke: A pályázat keretösszege 2,4 milliárd forint. Pályázásnál 5–10 százalék saját forrásra van szükség.
Benyújtási határidő: Az eszközök kimerüléséig folyamatosan, de legkésőbb 2006. szeptember 1-jéig szükséges leadni a pályázati anyagot.
További információ és letölthető dokumentumok: http://www.at-hu.net/hu/index.htm

• Szlovénia–Magyarország–Horvátország Szomszédsági Program

Pályázók köre: Vas, Zala, Baranya és Somogy megyében bejegyzett köz- vagy magánjog által meghatározott közhasznú vagy meghatározott közfeladatok ellátására létrehozott non-profit társaságok.
Támogatás mértéke: Minimum 5 százalék saját forrás szükséges. A pályázati kiírás keretében megközelítőleg 8,5 millió euró áll rendelkezésére.
Benyújtási határidő: 2005. március 1. volt, de az adott szomszédsági program 2004–2006-ig tart, ezért további pályázati felhívások várhatók 2005 végén. A projektek befejezésének határideje legkésőbb 2007. augusztus 31.
További információ: http://www.interreg.hu

A magyar–szlovák határ menti együttműködési programra 2005. 02. 15-éig lehetett pályázni. A meghirdetett „üzleti infrastruktúra-, innováció- és humánerőforrás-fejlesztés a határ mentén” című programra összesen 50 pályázat érkezett. Jelenleg a pályázatok feldolgozása zajlik. Eredmények 2005 áprilisára várhatók.

Az Interreg IIIA pályázatok magyarországi illetékes hatósága:
Magyar Terület és Regionális Fejlesztési Hivatal, Regionális Fejlesztés Operatív Program és Interreg Közösségi Kezdeményezés Irányító Hatóság
Hattyú u. 14; 1015 Budapest, Magyarország
A hivatal honlapján bármely folyamatban levő Interreg programról tájékozódhatunk:
http://www.mtrfh.hu
További angol nyelvű információ kérhető az Európai Bizottság Regionális Főbizottságától:
Honlap:
http://europa.eu.int/comm/regional_policy/interreg3
E-mail: Regio-Interreg3@cec.eu.int

Ajánlott videó

Olvasói sztorik