Üzleti tippek

Pocsék Áruk Fóruma – hatósági vizsgálaton fennakadt termékek

A minisztérium folyamatosan tájékoztatni kívánja a fogyasztókat a hatósági vizsgálatokon fennakadt termékekről, szabálytalanságokról – hangsúlyozta Mesterházy Attila, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A sajtótájékoztatón bemutatták a fogyasztóvédelmi vizsgálatokon betiltott veszélyes termékek egy részét, amelyekre a szaktárca udvarán berendezett Pocsék Áruk Fórumán hívják fel a figyelmet. Geri István, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) főigazgatója elmondta, hogy tavaly mintegy 2.000 egységet ellenőriztek a vásárokon és piacokon. Ezek 64 százalékánál tártak fel szabálysértést.

Az ellenőrzések során 87 esetben tiltották be áru forgalmazását, ezek értéke mintegy 2,5 millió forint volt. Minőségvédelmi bírságot 5,7 millió, fogyasztóvédelmi bírságot 30,6 millió forint értékben szabtak ki. További 30 millió forint értékű áru értékesítését feltételhez kötötték. Mesterházy Attila elmondta, hogy a Pocsék Áruk Fórumán bemutatott betiltott veszélyes termékek a hatósági vizsgálatokon, a fogyasztói bejelentések nyomán, illetve a vámhatóság jelzése alapján kerültek elő.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a fogyasztók tájékoztatásakor nem lehet általánosan fogalmazni, hanem pontos információkat kell közölni a beazonosíthatóság érdekében. A fogyasztók tájékoztatásán túl ez azért is fontos – vélekedett az államtitkár -, mert ennek visszatartó ereje van a cégeknél, illetve a tisztességes kereskedőket, gyártókat védeni lehet.

Mesterházy Attila szólt arról, hogy a minisztérium szélesíteni és erősíteni kívánja a védjegy rendszert, amelynek részletei kidolgozás alatt vannak. A védjegyek használatával szeretnék elérni, hogy a fogyasztó garantáltan biztonságos terméket kapjon.

Geri István kitért arra, hogy a vizsgálatok során szerzett tapasztalatuk szerint csökkent a piacon és vásárok forgalma a korábbi évekhez képest. Kérdésre válaszolva a főigazgató elmondta, hogy a betiltott áruk többsége a Távol-Keletről származott. Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség új honlapján napokon belül láthatók lesznek a 2005-ben betiltott áruk is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik