Üzleti tippek

Mikrohitel Program: 900 millió forint hitelkérelem

A megújult országos Mikrohitel Program keretében február eleje óta mintegy 900 millió forint hitelkérelem érkezett a megyei vállalkozásfejlesztési központokhoz, ezekből fél milliárd forint hitelt jóvá is hagytak a helyi bizottságok – közölte a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint az MVA már folyósította az első 5 millió forintos mikrohiteleket. Adataik szerint a korábbinál kedvezőbb feltételek megnövelték a hitel iránti keresletet. Az év eleje óta több mint 200 millió forint mikrohitel jutott el a mikro- és kisvállalkozásokhoz.

A február elejei módosítás szerint az igényelhető hitel maximális összege 3 millióról 5 millió forintra emelkedett, futamideje 3 millió forintig 3 évre, 3-5 millió hitel esetében 5 évre módosult. A beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz finanszírozás mértéke 20-ról 50 százalékra emelkedett és az igényelt összeg 50 százaléka, a későbbi elszámolás kötelezettsége mellett előlegként felvehetővé vált.

A mikrohitel kamata a mindenkori jegybanki alapkamat, jelenleg 7,75 százalék. A megyékben eltérő érdeklődést és hitelezési aktivitást váltott ki a megújult mikrohitel. A beérkezett pályázatok összegét tekintve első helyen Baranya megye áll 114 millió forinttal, ezt követi Tolna megye 112,75 millió forinttal. Legalacsonyabb összértékű pályázat, 5,5 millió forint a Vas megyei bizottságokhoz érkezett, míg Komárom-Esztergom megyében nem nyújtottak be pályázatot február eleje óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik