Üzleti tippek

Az EU szükség esetén megvédi magát a kínai textilimporttól

Az EU szüksége esetén megvédi magát a gyorsan növekvő kínai textil- és ruházati importtal szemben: az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben ezzel kapcsolatos intézkedési irányelveket fogalmazott meg. Ezek szerint, amennyiben egyes textilipari ágazatokban az import aránya egy bizony küszöbértéket meghalad, nem hivatalos megbeszéléseket kezdenek Kínával – közölte Peter Mandelson uniós kereskedelmi biztos.

Márciusban több uniós ország, így Olaszország, Portugália, Spanyolország, Franciaország és Görögország szólította fel az uniós illetékeseket: tegyenek lépéseket a kínai textilimport korlátozására, mivel attól tartanak, hogy az olcsó kínai textiltermékek tönkreteszik a hazai textilipart. Eddig gátolta az uniós fellépést, hogy hiányoztak a megbízható adatok a kínai textilimport idei alakulására vonatkozóan, mivel az unió csak január elseje óta nem alkalmaz kvótakorlátozásokat a kínai behozatallal szemben.

Az olcsó kínai fehérneműimport korlátozásának első lépéseként – az amerikai textilipar nyomására – a Bush-kormányzat hétfőn bejelentette, hogy “saját kezdeményezésű” vizsgálatot indít: szükséges-e importkorlátozás bevezetése. A kínai fehérneműimport árufajtánként 300-1500 százalék közötti ütemben nőtt az Egyesült Államokban az idei első negyedben az egy évvel korábbihoz képest. Az amerikai textilipari csoportok nyomást gyakorolnak az amerikai kormányzatra, hogy rendkívüli intézkedésekkel akadályozza meg az olcsó kínai áruk térnyerését január 1-jét követően, amikor véget ért az egy évtizede tartó kvótarendszer.

Peking a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) történt 2001-es felvételekor beleegyezett, hogy az egyes országok védőkorlátozásokat vezethetnek be a kínai textil- és ruházati exportra, ha az piaczavaró mértéket ér el. Tavaly Kína 95 milliárd dollár értékben exportált textilipari termékeket, és ezzel 20 százalékos részesedést ért el a világpiacon. A mennyiségi korlátozások megszűnésével ez az arány hamarosan elérheti az 50 százalékot. 2002 óta Kína textilpiaci részesedése a világon egyes termékek esetében 9 százalékról 65 százalékra nőtt.

Az uniós belépésre váró országok közül ugyanakkor Románia is aggódik, hogy a csatlakozást kísérő termelési költségemelkedés, valamint az olcsó kínai textiláruk versenye tönkreteszi a román textilipart. Mivel a román textilipar 85 százalékban továbbfeldolgozói szerződések alapján termel, az EU csatlakozástól a termelési költségek emelkedését várják, miközben a várható bérnövekedés is lefarag Románia eddigi komparatív előnyéből. A román textiliparban jelenleg 1,1 euró körüli az órabér, míg az EU-ban ez több mint a tízszerese. A lej árfolyamának alakulása is csak tavaly novemberig kedvezett a textilipari kivitelnek, amely jelenleg mintegy 80 százalékban már az uniós piacokra áramlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik