Üzleti tippek

Gyenge évkezdés az építőipari cégeknél

Az idei első negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest 15 százalékkal kevesebb új lakás építése kezdődött el, és az építőipari megbízásokra kiírt közbeszerzési pályázatok száma is hasonló mértékben esett vissza– derül ki a Build & Econ Hungary elemzéséből.

Március közepén az egy évvel korábbihoz képest mintegy 20 százalékkal kevesebb építőipari munka tervezése indul el, s nagyjából 20 százalékkal kevesebb kész terv várt kivitelezésre – írja a Napi Gazdaság. Reményre adhat viszont okot, hogy az előkészület alatt lévő építési feladatok száma 20–23 százalékkal haladta meg a tavaly márciusit, valamint a már épülő ingatlanok száma is megegyezik a tavalyi azonos időszakéval.

A tanulmány szerint 2005 és 2010 között az építőipari cégek tevékenységének egyik fő területe az infrastrukturális beruházások lehetnek. Részben az EU-forrásoknak köszönhetően ezen a piacon dinamikus, két számjegyű éves növekedésre lehet számítani.

A közeljövőben a magyar építési piacon évi 7-8 százalékos növekedésére lehet számítani. A piaci szereplők számára a kitörés iránya kelet lehet. Az építőanyagok és építési termékek értékesítése évekkel korábban megindult kelet felé, s 2003-tól mind több magyarországi építőipari fővállalkozó dolgozik külföldön is. Ezekben az országokban az építési piac növekedése nagyságrendekkel gyorsabb, mint a nagy európai országokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik