Üzleti tippek

Nem bíznak a külpiaci sikerekben a kkv-k

Az Ecostat márciusi felmérésében a kis- és középvállalatok konjunktúra-indexe februárhoz képest alig változott, 47,3 százalék. A hazai vállalatok üzleti bizalmi trendje fél évvel ezelőtt érte el csúcspontját, átlépte az ötven százalékos lélektani határt. Azt követően a bizalmi indexek tendenciája 48-50 százalék közötti sávban alig változik.

A 2005-ben végzett konjunktúra felmérések eredménye szerint a kis- és középvállalatok rövid távú üzleti várakozási tevékenységük, eredményességük szinten tartását jelzik. A cégek visszafogott előrejelzésében a 2003 őszétől a világgazdasági élénkülést követő ellentmondásos hazai fellendülés tapasztalatai játszanak szerepet. Miközben a makrogazdaság teljesítményadatai növekedtek, a kis- és középvállalati szektor széles körét elkerülte a fellendülés. Az ő szempontjukból sajnálatos módon erre az időszakra esett az uniós csatlakozással járó, külső és belső relációban egyaránt érezhető piaci verseny, és az államháztartási hiány növekedését követően a belföldi fizetőképes kereslet korlátozása.

A globális élénkülés bekövetkezett lassulása, és az európai unióban fennálló gazdasági feszültségek mellett a hazai vállalkozások növekvő külpiaci sikerekben nem bizakodnak. A lakossági fogyasztás a kormány egyensúlyjavító törekvései fenntartása mellett idén kismértékben bővül, ám az olcsó árfekvésű import termékek versenye továbbra is komoly kihívást jelent.

A tavalyinál szolidabb konjunkturális kilátások és a lassan javuló egyensúlyi helyzet nyomán a hazai kis- és középvállalatok 2005 második-harmadik negyedévére nem számolnak jobb működési feltételekkel. A vállalkozások nagy várakozással tekintenek a napirenden szereplő adóreformra, bíznak abban, hogy az adócsökkentésről szóló ígéretek teljesítésével, a fejlesztési kedvezményekkel, támogatásokkal jövedelmezőségük rövid távon valamelyest javítható lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik