Üzleti tippek

A verseny nyomja le a telefon- és internet-díjakat

A távközlés és informatika területén terén az elmúlt két évben Magyarországon bővült az infrastruktúra és csökkent a tarifa, ez elsősorban a kialakuló versenynek köszönhető – jelentette ki Kovács Kálmán a Networkshop 2005 című konferencián, csütörtökön Szegeden

A mobil hangszolgáltatás tarifája 2002 óta 44 százalékkal csökkent, a vezetékes hangszolgáltatás tarifája ez idő alatt reálértékben 3,8 százalékkal csökkent – mondta az informatikai és hírközlési miniszter. A vezető internet-szolgáltatók szélessávú elérésének díja 2002. júniusa és 2005. februárja között átlagosan 40 százalékkal csökkent – közölte a politikus.

A legkorszerűbb technológiák területén, mint a mobilkommunikáció és a szélessávú internet elérés jelentős a tarifa csökkenése, a vezetékes telefon és a “betárcsázós internet” esetében a csökkenés kicsi volt, a kábeltelevíziós szolgáltatások terén a díjak pedig növekedtek – tudatta Kovács Kálmán. Hozzátette: a postai szolgáltatások területén az árak erőteljes növekedése volt megfigyelhető.

“A szélessávú internet és a mobilszolgáltatás területén komoly a verseny, a többi területen nincs verseny” – mondta a politikus. A miniszter szerint a kábelszolgáltatás területén is versenyhelyzetet kell teremteni, ezt célozza az a törvénymódosítás, mely a jelenlegi piackorlátozást csökkentené.
Az eMagyarország programban foglalt kormányzati cél, hogy minden második lakos internetezzen. Ehhez bővíteni kell a közösségi internet hozzáférés lehetőségeit és el kell érni azt, hogy minden negyedik háztartásban legyen internet – közölte Kovács Kálmán.

A szélessávú internet további elterjedéséhez a tarifáknak kell csökkennie, 2006 végére havi 25 eurós előfizetői díjat tartaná kívánatosnak a miniszter. A visegrádi országok között hazánk az internet penetrációt tekintve messze az utolsó, ugyanakkor Magyarországon magasabb a szélessávú internet előfizetők száma mint a másik három országban együtt – tudatta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik