Üzleti tippek

Csökkenő iparűzési adó már jövőre

Az Adóreform Bizottság elkészítette jelentését, amelyet hamarosan a kormány elé terjeszt. A bizottság számos javaslatot fogalmazott meg az adórendszer átalakításával kapcsolatban, ezek között tucatnyi markáns egyszerűsítés segítheti az adózók és adóhatóság működését.

A személyi jövedelemadó alsó kulcsának sávhatárát 2006-tól 1,7 millió vagy 2 millió forintra, majd 2,5 millióra emelné, az iparűzési adó mértékének csökkentését és a kisvállalkozásoknak 5 millió forint nyereségig 10 százalékos társasági adót javasol többek között az Adóreform Bizottság – mondta Juhász István, a testület titkára, az APEH elnökhelyettese.

Az Adóreform Bizottság szakértői testület, így a pénteken véglegesítendő 400 oldalas jelentése, és annak 60 oldalas összefoglalója vitaanyag a döntéshozók számára – rögzítette az alapelvet Juhász István. A bizottság tikára hozzátette: javaslataik egy részénél alternatív megoldást tesznek, s a kormánynak kell döntenie az adóreformban szükséges lépések időzítéséről is.

A bizottság az szja kulcsok megtartást javasolja, ugyanakkor az alsó 18 százalékos kulcs értékhatárát első lépésben, azaz 2006-tól 1,7 millió, vagy 2 millió forintra emelné, 2007-től pedig 2,5 millióra – tért át a részletekre Juhász.

Az iparűzési adó jelenlegi (árbevételre vetített) maximum 2 százalékos kulcsának fokozatos kiiktatását javasolta a testület 2008-ig – folytatta a pénzügyi szakember. Az adó mértékét már jövőre mérsékelni kellene, a bizottság fő változatként 1,0 százalékos csökkentési lehetőséget vázolt, amelynek részbeni ellentételezése a társasági adó 3 százalékpontos emelése lehetne.

A társasági adó 10 százalékos mértékének bevezetését javasolja a bizottság azoknál a kisvállalkozásoknál, amelyeknél a nyerség nem éri el az 5 millió forintot, s csak az efölötti rész adózna a normál kulccsal.
Az áfa kulcsok kialakításánál a bizottság távlatilag az 5 és a 20 százalékos kulcs mellett foglalt állást – tette hozzá az Adóreform Bizottság titkára.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik