Üzleti tippek

40 milliárdos kedvező hitel kkv-knak

A Kormány még januárban döntött az MFB Rt.-nél rendelkezésre álló 40 Mrd Ft forrásra támaszkodva döntött az Agrár Fejlesztési Hitelprogram meghirdetéséről. A hitel felhasználásáról a 39/2005. (III. 10.) Korm. rendelet március elején jelent meg.

A programban a mezőgazdasági termékek előállításával, illetőleg e termékekhez kapcsolódó szolgáltatások végzésével foglalkozó kis- és középvállalkozások vehetnek részt. Mód van tehát arra is, hogy a hitelek a mezőgazdasági termékek tárolásához szükséges raktárkapacitás fejlesztésére, bővítésére is felhasználásra kerüljenek.

A program keretében felvett hitelek EURIBOR + 4 százalékpont (mintegy 6,2%) kamaton, maximum 15 éves lejárat (ezen belül maximum 2 év türelmi idő) mellett lesznek folyósíthatók, forintban.

Támogatható beruházások:
• Mezőgazdasági termékek tárolását, a termelés fejlesztését szolgáló beruházások (különösen az állattenyésztést, növénytermesztést és kertészetet szolgáló építési beruházások, új erő- és munkagép, technológiai és informatikai fejlesztések, ültetvénytelepítési, öntözési, valamint meliorációs beruházások, továbbá a meglévő létesítmények korszerűsítése)
Hitel összege: 5-400 millió Ft (bizonyos törvényi megfelelőség esetén 750 millió Ft)
• A mezőgazdasági termelők által megvalósítandó, a saját termelésű termékek feldolgozását, forgalmazását célzó beruházások (kivéve a tejet és a tejtermékeket utánzó vagy helyettesítő termékek, illetve a cukor ágazatban végzett feldolgozási és forgalmazási tevékenységek)
Hitel összege: 5-300 millió Ft
• A fiatal mezőgazdasági termelők tevékenységének megkezdéséhez szükséges beruházások
Hitel összege: 5-50 millió Ft

A hitelek a Nemzeti Fejlesztési Terv Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Programja (AVOP), a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) és más – a rendelet szabályozási keretébe illeszkedő – fejlesztési célokhoz is kapcsolódhatnak. Így a konstrukció segítheti az AVOP és a NVT nagyobb mértékű kihasználását is, illetve szélesebb választási lehetőséget kínál a pályázóknak.

A rendelet szövege megtalálható a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik