Üzleti tippek

EU-Microsoft: kkv-k versenyképsségét növelő program

Új, európai szintű kezdeményezést jelentett be Prágában a Microsoft: az EU Pályázati Tanácsadó (EU Grants Advisor – EUGA) programot, amelynek célja a kis- és középvállalati szektor technológiai fejlődésének elősegítése s ennek révén gazdasági versenyképességének növelése.

Prágában, a Microsoft Kormányzati Vezetői Fórumán – ahol a közép-kelet-európai térség kormányzati és üzleti vezetői találkoznak, hogy megvitassák a magánszektor lehetséges szerepvállalását az e-kormányzati programok megvalósításában – ezúttal elsősorban az EU által meghirdetett lisszaboni stratégia célkitűzéseit vitatták meg. A lisszaboni stratégiát 2000 márciusában fogalmazta meg az Európai Tanács; a program legfőbb célkitűzése, hogy 2010-re az Európai Unió a világ legversenyképesebb és legdinamikusabban fejlődő tudás alapú gazdaságává váljon.

A tanácskozáson bejelentett EUGA kezdeményezés célja a kis- és középvállalati (kkv) szektor technológiai fejlődésének elősegítése az európai uniós támogatások elérésének megkönnyítésével. A Microsoft különböző iparági partnereivel, távközlési cégekkel, bankokkal, üzleti társulásokkal és kereskedelmi kamarákkal szövetségre lépve indítja el a kezdeményezést, melynek keretében arra törekszik, hogy az Európai Unió pénzügyi támogatási lehetőségeit minél szélesebb körben megismertesse az európai kkv-szektorral, és segítséget nyújtson számára a megfelelő információk összegyűjtésében és a pályázatok elkészítésében.

Az EU 25 tagállamában mintegy 20 millió kis- és középvállalat tevékenykedik, alkalmazottaik száma meghaladja a 122 millió főt. A tapasztalatok szerint e vállalkozásoknak mindössze 45 százaléka tud az igénybe vehető EU-támogatások létezéséről, és csupán 4 százalékuk nyújt be pályázatot.

Az EUGA különböző online és offline szolgáltatások együttesét jelenti, amelyeket a Microsoft a programban együttműködő partnereivel kifejezetten a kis- és középvállalatok igényeinek megfelelően alakított ki.

Az EUGA program szolgáltatásai közé tartozik többek között az új
pályázatokról való online információnyújtás, az EU-s kiírásokhoz kapcsolódó nyomtatott ismertetőanyagok terjesztése, valamint konzultációs lehetőség biztosítása a pályázni kívánó cégek számára. A konzultáció során a cégek megismerhetik az EU-pályázatok pontos előírásait, a benyújtás feltételeit, valamint betekintést nyerhetnek az EU döntéshozatali mechanizmusába.

Az EUGA kezdeményezés a nemzetközi ütemezésnek megfelelően 2005 februárjától Magyarországon is útjára indult. Így hazánkban is kialakításra kerülnek azok az online és offline szolgáltatások, amelyek a kis- és középvállalkozások pályázati tevékenységét támogatják. A program hazai megvalósításában jelentős szerepet vállal az Axelero és az Intel, hogy segítségükkel a Microsoft teljes körű informatikai megoldásokat nyújthasson a szektor szereplői számára.

Az együttműködés első lépése a pályázati portál kialakítása, amely várhatóan márciustól lesz elérhető. Annak érdekében, hogy a program minél szélesebb körű szolgáltatásokkal segíthesse a vállalkozásokat, a Microsoft Magyarország a hazai gazdasági élet további kiemelt szereplőivel folytat tárgyalásokat az együttműködésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik