Üzleti tippek

FvF: vizsgálat lejárt minőségű élelmiszerek értékesítése miatt

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) eljárást indított magánszemélyek ellen, akik a fővárosi Dózsa György úton, a Keleti Pályaudvar területén lévő használtcikk piacon lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszereket árultak – közölte az FvF pénteken az MTI-vel.

Az ellenőrzés során talált húskészítmények miatt az FvF felvette a kapcsolatot az illetékes állategészségügyi állomással is. A lakossági bejelentés nyomán indult vizsgálat során a felügyelőség munkatársai nagy mennyiségben találtak lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszereket. A felügyelőség egy magánszemélynél több mint 250 kilogramm üdítőitalt, gyümölcslét, szörpöt és édességet foglalt le, a termékek lejárati ideje 2004. június-novemberi időpontok közé esett.

Az ellenőrzésen kiderült az is, hogy az árusok egy, a piac mellett időről időre megjelenő teherautóról vásárolták kézpénzért az árut, amit ott továbbértékesítettek. Figyelemmel arra, hogy az árukat rendkívül alacsony áron forgalmazták, meglehetősen nagy forgalmat bonyolítottak a jellemzően hét végén árusító kereskedők.

Az ellenőrzés alatt megjelent a helyszínen az árus által emlegetett teherautó is, “kínálatában” tejtermékek, sajtok, pudingok, tejberizs, valamint több rekesz szeletelt húskészítmény is fellelhető volt. A termékeken sok esetben az eredeti lejárati időket törölték és új, a szállítás napjához képest 2-3 nappal későbbi időpontot ragasztottak rá.

A teherautó teljes, összesen mintegy 61.000 forint értékű árukészletét a felügyelőség – a rendőrséggel együttműködve – szintén lefoglalta és további vizsgálatok elvégzése és az eljárás lefolytatása végett eljuttatta az állategészségügyi állomáshoz.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a nem üzletekben, gyanúsan alacsony áron árusított élelmiszereknél gyakran előfordul, hogy az áru minőségmegőrzési/fogyaszthatósági ideje hónapokkal korábban lejárt, ezért ezeket a termékeket az olcsó ár ellenére sem javasolt megvásárolni, a vásárlás tényét igazoló bizonylat, nyugta hiányában utólagos reklamációnak sem lehet érvényt szerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik