Üzleti tippek

Megnyílt Párizsban a Magyar gazdasági év

Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Kóka János gazdasági miniszter nyitotta meg csütörtökön a franciaországi Magyar gazdasági évet. A rendezvénysorozat folyamán több mint negyven eseményen népszerűsítik a magyar befektetési és kereskedelmi lehetőségeket.

A magyar-francia kapcsolatokban érdekelt vállalatvezetők, szakértők, politikusok előtt mondott nyitóbeszédében Medgyessy Péter volt kormányfő, Magyarország utazó nagykövete azt emelte ki: ez az első eset, hogy Magyarország ilyen gazdasági évet tart külföldön, és tudomása szerint Franciaország is most először ad helyszínt egy ilyen rendezvénysorozatnak.

A volt miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Magyarország stratégiai partnerének tartja Franciaországot, s ez tükröződik a kétoldalú kapcsolatokban. Franciaország az ötödik legnagyobb külföldi befektető hazánkban, ám az eddig magyar piacra lépett multinacionális cégek mellett most már a kis- és középvállalatok magyarországi megjelenését is támogatni kell, hangoztatta a volt kormányfő, aki 2004 februárjában, Chirac elnök magyarországi látogatása során fogalmazta meg a gazdasági év ötletét.

Medgyessy Péter szerint a magyar gazdasági folyamatok okot adnak az optimizmusra, az idei gazdasági növekedés 4 százalék körül lesz, ami duplája a régi EU-tagok, a “tizenötök” adatának. A munkanélküliség 6 százalék körüli, az infláció éves szinten 3,5-3,7 százalékos lesz. A magyar gazdaság motorját a magánszféra beruházásai és az export jelentik – mondta a volt kormányfő, hozzátéve: teljes mértékben lehetségesnek tartja az euró 2009-2010-es bevezetését.

A Magyar gazdasági év megnyitásán felszólalt Christian Poncelet, a francia szenátus elnöke is, aki beszédében a két ország közötti szoros együttműködést, az elmúlt években kialakult “különleges kapcsolatrendszert” méltatta. Emlékeztetett, hogy a magyar-francia kereskedelmi forgalom immár 10 éve folyamatosan nő, de ő is úgy vélekedett: a kis- és középvállalatok még nem használják ki eléggé a lehetőségeket.

A decemberig tartó franciaországi magyar rendezvénysorozathoz – amelynek megnyitására Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter is Párizsba érkezett – több mint negyven program kapcsolódik: üzleti konferenciák, befektetési szemináriumok, magyar cégek részvétele különböző kiállításokon, vásárokon.

Tavaly egyébként a Franciaországba irányuló magyar kivitel értéke 2,5 milliárd euró volt, ez csaknem 14 százalékos növekedés az előző évhez képest. A behozatal értéke 2,23 milliárd eurót tett ki 2004-ben, ami 22,5 százalékkal több, mint 2003-ban. Tavaly év végén több mint 350 francia vállalat működött Magyarországon, mintegy 3 milliárd euró összértékkel, s ezzel Németország, Hollandia, Ausztria és az Egyesült Államok után Franciaország valóban az ötödik legfontosabb befektető ország Magyarországon.

Ajánlott videó