Üzleti tippek

Csizmár: az infrastruktúra-fejlesztés hatása a munkanélküliségre

Az infrastruktúra fejlesztésével lehet elérni, hogy a magas munkanélküliséggel sújtott térségekben a foglakoztatás érdemlegesen javuljon – mondta a munkaügyi miniszter csütörtökön, Kecskeméten.

“Lehetne lapátszám tolni a hátrányos helyzetű térségekbe a foglalkoztatást segítő pénzeket, de ha infrastruktúrában nem tudunk előrelépni, akkor oda nem fognak menni vállalkozások” – mondta Csizmár Gábor háttérbeszélgetésen. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium vezetője kiemelte, hogy az infrastruktúra-fejlesztések közül az autópálya és a gyorsforgalmi út építése a legfontosabb beruházás, a különböző térségek közötti esélyek kiegyenlítésére.
A miniszter szerint ma nagyon merev a munkaerő mobilizáció Magyarországon, az emberek 30-40 kilométert már nem mennek arrébb egy munkahelyért.

Véleménye szerint ennek több oka van. Például azért, mert rossz a közlekedés, vagy mert egy hátrányos helyzetű térségben a munkavállaló nem tudja eladni a lakását és egy másikat vásárolni. A miniszter szerint a bérlakáspiac nem számottevő Magyarországon, ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy az emberek nem tudják vállalni a munkahely-váltással kapcsolatos terheket.

Csizmár Gábor megemlítette, hogy a jelenlegi adózási szabályok is a mobilitás ellen hatnak. A miniszter az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy az Európai Unió költségvetéséből érkező pénzek elosztásában fő szempont az adott megye munkaerőpiaci helyzete. Hozzátette: ma már nem elsősorban régiók és megyék között van a különbség, hanem a kistérségek között, tehát a forráselosztásnak még érzékenyebbnek kell lennie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik