Üzleti tippek

Az első félévben módosulhat a mézzel kapcsolatos EU-szabályozás

Még az első félévben módosulhat a mézzel kapcsolatos európai uniós szabályozás – jelentette be Becsey Zsolt, az Európai Parlament néppárti képviselője szerdán Szegeden sajtótájékoztatón.

Becsey Zsolt közölte: szóban megállapodtak Fernand Bodennel, a luxembourgi agrárminiszterrel arról, hogy június végéig az uniós agrártanács elé viszi a mézzel kapcsolatos uniós jogszabályok módosítását.

A méz uniós piacának jelenlegi szabályozása nem megfelelő – jelentette ki a politikus. Véleménye szerint három területen lenne szükség változásra: a fogyasztók tájékoztatásában, a minőség és az egészségügyi ellenőrzés területén.

Az érvényben lévő jogszabályok alapján szabadon keverhető az unión belülről származó méz az importtal. Ez a termelőkkel szemben a kereskedőknek kedvez, akik abban érdekeltek, hogy minél alacsonyabb áron, a lehető legnagyobb mennyiséget értékesítsék – közölte a képviselő.

Magyarország EU-csatlakozása óta a magyar méhészek jelentős versenyhátrányba kerültek a kínai, thaiföldi és az argentin termelőkkel szemben, mivel az uniós cukorrendtartás miatt emelkedtek a cukorárak – mondta Becsey Zsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik