Üzleti tippek

Sárga csekken fizetjük az okmányirodai illetéket

Április 1-jétől az okmányirodákban kizárólag készpénzátutalási megbízáson lehet befizetni az illetéket. A fizetés módja az illetékbélyegek gyakori hamisítása miatt változik.

Idén április 1-jétől az okmányirodáknál kezdeményezett illetékköteles eljárások illetékét kizárólag készpénzátutalási megbízáson (sárga csekken) lehet megfizetni. A kormány azért döntött a fizetés módjának megváltoztatásáról, hogy visszaszorítsa az illetékbélyegek hamisítását.

A Magyar Államkincstár Eljárási illetékbeszedési számla nevű készpénzátutalási megbízás minden postahivatalban hozzáférhető. Az eljárási illeték megfizetését a feladóvevény igazolja, ezt az eljárás megindításakor az okmányiroda ügyintézőjének kell bemutatni. Azoknak, akik április 1. után tévedésből mégis illetékbélyeget ragasztottak beadványaikra, a lakóhelyük szerinti illetékhivatal visszafizeti a bélyeg árát.

A változás kizárólag az okmányirodai eljárási illetékre vonatkozik, a gépjármű átírási illetékét, valamint a más hatóságnál kezdeményezett eljárás illetékét április elseje után is illetékbélyeggel kell megfizetni.

Illetékköteles adó-, illeték- és vámügyben az eljárási illetéket már január 1. óta nem illetékbélyeggel kell megfizetni. Az illetékfizetést – néhány kivételtől eltekintve – az adóhatóság vagy a vámhatóság által megadott számlára történő banki átutalással, vagy készpénz-átutalási megbízás feladásával lehet teljesíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik