Üzleti tippek

Nem lesz biztosa a munkavállalói jogoknak

admin
admin

2005. 03. 22. 00:00

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöksége egyhangúlag elutasítja Csizmár Gábor munkaügyi miniszter javaslatát a munkavállalói jogok biztosa intézményének bevezetéséről – közölte a szakszervezeti szövetség az MTI-vel kedden.

A miniszteri felelősség nem osztható sem biztossal, sem szószólóval, sem mással – áll a közleményben. A szövetség elnöksége szerint a munkavállalók kiszolgáltatottságát nem a biztos kinevezésével kellene enyhíteni.Álláspontjuk szerint minden állami eszközzel fel kell lépni a törvénytelen foglalkoztatás és a feketegazdaság ellen. Az erre a célra mozgósítható erőforrásokat inkább hasznos, értelmes és az eredményességet garantáló munkára kell felhasználni.

Az Autonómok bírálják a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény most készülő módosítását is. Álláspontjuk szerint a tervezett módosítások, például az eljárási időtartam meghosszabbítása vagy a munkaügyi felügyelő határozata azonnali végrehajtási jogának megvonása tovább növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát, és a jogsértő foglalkoztatást intézményesítő vállalkozásoknak kedvez.

Ebben a helyzetben felerősödik az állami és kormányzati felelősség a magyarországi munkavállalókért. Ha a munkáltatás törvényi előírásait, kollektív szerződési normatíváit, a munkaszerződésben vállalt kötelezettségeket a munkáltatók következmények nélkül megsérthetik, akkor ezt meg is teszik, rendszeresen és tartósan – mutat rá a közlemény. Rámutat: ez a megtűrt gyakorlat súlyosan sérti a munkavállalók jogait, érdekeit, kikezdi a jogállamiságba vetett bizalmat, kárt okoz az embereknek, az államnak és a társadalomnak.

A munkaügyi ellenőrzést felügyelő munkaügyi miniszter nem terelheti el a figyelmet ezekről az égető problémákról, nem hátrálhat ki törvényi kötelezettsége alól, a biztos kinevezésével nem tekintheti “letudottnak” ezirányú munkáját – olvasható az Autonóm Szakszervezeti Szövetség közleményében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.