Üzleti tippek

Nem lesz biztosa a munkavállalói jogoknak

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöksége egyhangúlag elutasítja Csizmár Gábor munkaügyi miniszter javaslatát a munkavállalói jogok biztosa intézményének bevezetéséről – közölte a szakszervezeti szövetség az MTI-vel kedden.

A miniszteri felelősség nem osztható sem biztossal, sem szószólóval, sem mással – áll a közleményben. A szövetség elnöksége szerint a munkavállalók kiszolgáltatottságát nem a biztos kinevezésével kellene enyhíteni.Álláspontjuk szerint minden állami eszközzel fel kell lépni a törvénytelen foglalkoztatás és a feketegazdaság ellen. Az erre a célra mozgósítható erőforrásokat inkább hasznos, értelmes és az eredményességet garantáló munkára kell felhasználni.

Az Autonómok bírálják a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény most készülő módosítását is. Álláspontjuk szerint a tervezett módosítások, például az eljárási időtartam meghosszabbítása vagy a munkaügyi felügyelő határozata azonnali végrehajtási jogának megvonása tovább növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát, és a jogsértő foglalkoztatást intézményesítő vállalkozásoknak kedvez.

Ebben a helyzetben felerősödik az állami és kormányzati felelősség a magyarországi munkavállalókért. Ha a munkáltatás törvényi előírásait, kollektív szerződési normatíváit, a munkaszerződésben vállalt kötelezettségeket a munkáltatók következmények nélkül megsérthetik, akkor ezt meg is teszik, rendszeresen és tartósan – mutat rá a közlemény. Rámutat: ez a megtűrt gyakorlat súlyosan sérti a munkavállalók jogait, érdekeit, kikezdi a jogállamiságba vetett bizalmat, kárt okoz az embereknek, az államnak és a társadalomnak.

A munkaügyi ellenőrzést felügyelő munkaügyi miniszter nem terelheti el a figyelmet ezekről az égető problémákról, nem hátrálhat ki törvényi kötelezettsége alól, a biztos kinevezésével nem tekintheti “letudottnak” ezirányú munkáját – olvasható az Autonóm Szakszervezeti Szövetség közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik