Üzleti tippek

Egyszerűbbé válik a külföldi végrehajtás

admin
admin

2005. 03. 22. 00:00

Az új közösségi rendelet szerint egyszerűbbé válik a vérgehajtás mind a magyar cégekenek külföldön mind a külföldieknek Magyarországon – olvasható a Világgazdaságban.

A gazdasági szféra számára különösen fontos törvénymódosító javaslatot készít elő az igazságügyi tárca. A bírósági végrehajtási szabályozás néhány szakasza változik, igazodva az idevágó közösségi rendelethez, amely ha szűk körben is, de megvalósítja a polgári és kereskedelmi ügyekben született bírósági határozatok szabadabb mozgását az unióban. A rendelet szerint a nem vitatott és egy másik tagállamban érvényesíteni kívánt pénzkövetelések végrehajtásához szükségtelenné válnak bizonyos közbenső intézkedések – közölte Juhász Edit, a minisztérium helyettes főosztályvezetője.

Az új közösségi rendelet kiiktatja a közbenső bírósági eljárást, kimondva, hogy a rendelet szerinti külföldi határozatok egyenrangúak a hazai bírósági határozatokkal. Idesorolja azt a követelést, amelyet a bírósági eljárás során a kötelezett elismer, illetve azt, amelyet ugyan nem ismer el, de nem is vitat. Ugyancsak idetartozik az a követelés, amelyet az adós a bírósági eljárásban – bár megtehette volna – nem vitatott. Hasonlóképpen nem vitatott követelés a közokiratba foglalt, tehát az adós kifejezett beleegyezésén alapuló kötelezettségvállalás. Ezzel – hangsúlyozta Juhász – felértékelődik a közjegyzői okirat szerepe is: lehetővé válik a benne foglalt követelések akadálymentes végrehajtása Európa-szerte. A törvénymódosítás tavasszal kerülhet a parlament elé.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.