Üzleti tippek

Csökkenő kiskereskedelmi forgalom

januári kiskereskedelmi forgalom 3,2 százalékkal haladta meg az évvel korábbit a naptárhatással kiigazított adatok szerint. A növekedés elmaradt az előző évi adatoktól, de így is jelentősen meghaladta az Európai Unió kiskereskedelmének mutatóit.

A decemberi kiemelkedő forgalom után januárban hagyományosan jelentősen visszaesnek a lakossági vásárlások. Idén az első hónapban a kiskereskedelmi eladások folyó áron 56,9 százalékát, változatlan áron számítva 56,2 százalékát érték el a 2004. decemberinek.

Januárban megtorpant az élelmiszer-kiskereskedelem hosszú ideje tartó növekedése. Az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainak volumene 0,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Ezen belül a hipermarketeket és szupermarketeket is magába foglaló élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,3 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru szaküzleteknél 0,8 százalékkal mérséklődtek az eladások. A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése az átlagos növekedési ütemnél gyorsabban, 6,6 százalékkal emelkedett.

Januárban a leggyorsabban – részben a február elejétől várható áremelkedések miatti felvásárlás következtében – a gyógyszer-, gyógyászati termék kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik