Üzleti tippek

Velencei-tó-Vértes térség – területfejlesztési program

Elfogadta a Velencei-tó-Vértes Kiemelt Üdülőkörzet középtávú területfejlesztési programját a Velencei-tó-Vértes Térségi Fejlesztési Tanács hétfőn Velencén.

A 33 települést teljesen, hatot részlegesen érintő program rögzíti a térség fejlesztésével, a vízvédelemmel és a természeti értékek megőrzésével kapcsolatos középtávú feladatokat és megjelöli azok várható megvalósítási költségeit is – közölte Szabó Gábor, a térségi fejlesztési tanács elnöke az MTI-nek.

Szabó Gábor hozzátette: a program és a térségi tanács kiemelt feladatként jelölte meg a Velencei-tó vízminőségének megőrzését, a vízkészlet-gazdálkodás javítását, az észak-vértesi térség turisztikai fejlesztéséhez szükséges környezeti állapot javítását.

Prioritást kaptak még a programban a kiemelt üdülőkörzet természeti, környezeti, táji, kulturális értékeinek megőrzését, fejlesztését szolgáló tennivalók, valamint a minőségi követelményeknek, az európai normáknak megfelelő turisztikai alapinfrastruktúra fejlesztése – mondta a tanács elnöke.

A program és a térségi tanács állásfoglalása szerint első ütemben a Velencei-tó térségének szennyvíz-kezelését, majd a vízgyűjtő terület szennyvíz-elvezetését, -tisztítását és a térségi hulladékkezelési programot kell megvalósítani.

A rövid távon megvalósuló fejlesztésekhez 10-15 milliárd forintos támogatásra, a középtávú feladatok megvalósításához pedig 55-60 milliárd forintra lenne szükség – mondta Szabó Gábor. A program rövidített változatát a következő időszakban az egyes szakminisztériumok véleményezik, majd a kormány elé kerül.

A térségi tanács szeretné, ha már a jövő évi költségvetés alapozásánál számolnának a programban meghatározott feladatok költségeivel – mondta a térségi tanács elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik