Üzleti tippek

Az új munkahelyek nagyobb részét a nők kapták meg Európában

Az elmúlt időszakban hétmillió új munkahely jött létre Európában, amelynek nagyobb részét a nők kapták meg, ez fontos lépés az elöregedő unióban – mondta Gurmai Zita európai parlamenti képviselő hétfőn Kecskeméten sajtótájékoztatón.

“A lisszaboni stratégia elfogadása után hétmillió új álláshely jött létre az elmúlt időszakban Európában; az új álláshelyek kétharmadát a nők kapták” – ismertette a nők megváltozott helyzetéről az MSZP képviselője, az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának az alelnöke. “Azt szeretnénk elérni, hogy 2010-re a nők 60 százaléka a munkaerőpiacon legyen” – tette hozzá. Kijelentette: Európa lakossága elöregszik, ami sok társadalmi és szociális problémával jár, ezekkel már most szembe kellene nézni.

Gurmai Zita példaként említette, hogy most négy keresőre jut egy nyugdíjas, de rövid időn belül két keresőre egy nyugdíjas fog jutni az unióban. A képviselőnő kezdeményezni fogja, hogy a rövid időn belül tartsanak konferenciát Brüsszelben, amelyen a gyógyturizmusról és az értékekről beszélnek. Gurmai Zita Kecskeméten meglátogatta a Nemzetközi Kerámia Stúdiót is. Úgy vélekedett, az ott látott kézműves remekműveket is meg kell ismertetni Európával.

A képviselőnő kiemelte: az Európai Unión belül nagyon fontos az új tagok támogatása, hogy a legfőbb célkitűzés, a régiók tényleges felzárkózása megvalósuljon. Gurmai Zita hangoztatta: a csatlakozás nagyon fontos volt Magyarország számára, ugyanakkor az EU számára a tizek hozták az új lendületet. “A stagnáló 15-ök gazdasága kapott egy impulzust és gazdasági növekedést, köztük a magyar gazdaság közel négy százalékos növekedését vitte be” – tette hozzá.

Úgy vélekedett: az az ország tud komoly gazdasági növekedést elérni, amely a GDP-je 3 százalékának megfelelő összeggel képes a kutatás-fejlesztést támogatni. “Magyarországon ez egy százalék körüli, ezért ez
ügyben bőven van teendője az országnak” – mondta

A képviselő beszámolt a kamaránál tett látogatásáról. Kiemelte: fontos, hogy a kamarákkal megfelelő kapcsolata legyen a kormányzatnak és az Európai Parlament magyar képviselőinek, “fontos, hogy tudjuk azt, hogy hogyan lehet ezt az országot tisztességesen képviselni a következő időszakban” – tette hozzá. Este a képviselő, az MSZP városi szervezetének Nő- és Nyugdíjas tagozat tagjai részére tartott fórumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik