Üzleti tippek

Balaton: önálló fejlesztési régió a Nemzeti Fejlesztési Terv 2-ben

Nemzeti Fejlesztési Terv 2-ben a Balaton mint önálló régió jelenik meg, a megvalósítás során az egységes Balaton szemlélet lesz a meghatározó – mondta Sütő László, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke hétfőn Siófokon, sajtóbeszélgetésen.

A BFT elnöke reményét fejezte ki, hogy azokban a kiemelt projektekben, amelyeket a kormány hamarosan elfogad, lesz olyan, ami a Balatont közvetlenül érinteni fogja, és 2007-2013. között uniós pénzekből valósulhat meg. Sütő László az idei fejlesztési forrásokról elmondta: egy 900 millió forintos keretből kiemelten kívánják támogatni a balatoni strandok állapotának javítását, s ehhez hasonló nagyságrendben, ugyancsak 200 millió forinttal támogatják a “településkép” javításával kapcsolatos pályázatokat, azaz a fontosabb épületek felújítását, parkok, játszóterek építését, gondozását.

A BFT elnöke fontosnak tartja a borturizmus támogatását, amihez a tavalyihoz hasonlóan 50 millió forint támogatást tudnak adni. Sütő László hozzátette, nem a telepítést, hanem a vendégfogadás feltételeinek javítását támogatják.

Külön pályázatot írnak ki a belterületi utak építésére, valamint a Balaton közbiztonsági helyzetének javítására, s mintegy 100 millió forinttal pályázat-előkészítő programot indítanak. Ebből olyan megvalósíthatósági tanulmányok készülhetnek, amelyek a következő évek pályázatait teszik lehetővé.

Az elnök kiemelte: az idén elindítanak egy animátor programot is, amelynek keretében a tóparti strandokon szeretnének alkalmazni olyan fiatalokat, akik programokat szerveznek a Balatonnál nyaraló gyerekeknek.

Sütő László elmondta, hogy a rendelkezésre álló pályázati forrásból 300 millió forintról a Regionális Idegenforgalmi Bizottsággal (RIB), a BFT speciális szakbizottságával közösen döntenek.
Közölte, egyedi döntés alapján 300 millió forint támogatást kap a sármelléki repülőtér, amihez az év második felében további támogatásokat szeretnének megszerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik