Üzleti tippek

A kormány a földtörvény szigorítását tervezi

A jó minőségű termőföldek fokozott védelme érdekében a kormányzat a földtörvény rendelkezéseinek szigorítását tervezi – mondta Benedek Fülöp. Az agrártárca államtitkára közölte: a Nemzeti Földalaphoz már csaknem másfélmillió hektárnyi föld tartozik, és sikeresnek nevezte a földért életjáradékot programot.

Az 1945. évi földreform 60. évfordulója alkalmából rendezett tudományos konferencián jelentette be Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, hogy várható a földtörvény szigorítása. Emelletti érvként említette, hogy évi 5-7 ezer hektárral csökken az ország termőföldterülete.

A földek tulajdoni helyzetével kapcsolatban kiemelte, hogy a termőföld privatizációja során több mint 5 millió hektár termőföld került magántulajdonba, ugyanakkor a termőföld tulajdonlása és használata jelentősen elvált egymástól. Tájékoztatása szerint jelenleg a természetes személyek átlagosan 6, a jogi személyek 179 hektáron gazdálkodnak.
Benedek Fülöp külön szólt a Nemzeti Földalap (NFA) tevékenységéről. Megítélése szerint az NFA Európában egyedülálló módon igen aktívan vesz részt a földpiaci forgalomban és ezzel együtt a földbirtok-politikai irányelvek megvalósításában.

Az NFA vagyonához tartozó termőföldek összterülete 1 480 000 hektár, ennek 25 százalékát mezőgazdasági nagyüzemek haszonbérletben művelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik