Üzleti tippek

Az iparűzési adó ellen lehet az EU is

Bár az adóreform-bizottság is az iparűzési adó fokozatos megszüntetése mellett foglalt állást az első munkaanyagokban, a javaslatot most az Európai Bíróságnak (EB) egy olasz adónemre vonatkozó várható határozata is alátámasztja majd.

A Banca Popolare di Cremona kontra olasz állam perben az olasz regionális adó EU-konformitását kérdőjelezte meg a felperes, mivel azt a hozzáadott értékre vetik ki, így felfogható az áfához hasonló forgalmi adóként is. Ugyanakkor az EU joganyaga az áfán kívül nem ismer el más forgalmi típusú adót az egységes piacon. Az EB főügyészének állásfoglalása szerint nem engedhető meg a szóban forgó adónem fenntartása. A bíróság valószínűsíthetően elfogadja ezt az álláspontot, aminek messzemenő következményei lehetnek, nemcsak az olasz költségvetést illetően.

A magyarországi iparűzési adó mellett Franciaországban, Németországban és Litvániában alkalmaznak az olasz regionális adóhoz hasonló elven működő adónemet, amelyek így szintén ellentétesnek bizonyulhatnak az uniós joggal – mondta Oszkó Péter, a Deloitte adópartnere. Az érintett cégek így mérlegelhetik, hogy a befizetett adó visszatérítéséért eljárást indítsanak. Ennek azonban időbeli korlátot szabhat az EB. Az olasz állam 120 milliárd eurót veszíthet az ügyön, Magyarországon évente 300 milliárd forint bevétel származik a helyi iparűzési adóból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik