Üzleti tippek

Konferenciaturizmus: orvosok az elsők

Tavaly Magyarországon a nemzetközi konferenciaszövetség (ICCA) kritériumainak megfelelő – legalább három országból érkező, ötven fő részvételével megrendezett – konferencia 351 volt, ebből 91 orvosi, egészségügyi témában – derül ki a Magyar Turizmus Rt. Magyar Kongresszusi Irodájának (MKI) adataiból.

A többi nemzeti orvosi konferencia, továbbképzés, fórum és szimpózium az összes rendezvény felét is kiteheti. Elsősorban azok a kutatóorvosok utaznak ezekre a rendezvényekre, akik a nyilvánosság előtt akarják bemutatni legújabb kutatásaik, fejlesztéseik eredményét. A családorvosok is aktív konferencialátogatók, de minden nemzetközi és magyar orvosi társaság, szövetség megrendezi legalább négyévente esedékes gyűlését. Mindegyik orvosnak, fogorvosnak, gyógyszerésznek és klinikai szakpszichológusnak kötelező a folyamatos szakmai továbbképzés: az utóbbiakon szerezhető kreditpontszámokat idén januártól a több mint száz tagot számláló, Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (Motesz) állapítja meg.

A magyarországi, általában háromnapos konferenciák többségét budapesti négy- és ötcsillagos szállodákban rendezik, de egyre népszerűbbek a nem fővárosi, wellnessközpontok közelében szervezettek is, kedvelt helyszín Tapolca, Zalakaros és Lillafüred – mondta lapunknak Miklósi Ferenc, a Convention Budapest Kft. társtulajdonos-ügyvezetője. A közepes konferenciák 400-500 fősek, az igazán nagyszabásúak ezernél kezdődnek.

A rendezvényszervező piac kilencvenes évekbeli dinamikus fejlődése az elmúlt években megtorpant. A tudományos konferenciák kikerültek a tárgyi áfamentes tevékenységek közül, ami 20 százalékos költségnövekedést jelent, a megrendelők kedvét pedig a 2003-tól bevezetett reprezentációs adó, valamint az ehhez kapcsolódó étel-ital, vendéglátás áfa-visszatérítésének megszüntetése veszi el.

Egy konferencia büdzséje a részvételi díjakból, a támogatásokból és a rendezvényt kísérő (ha van) kiállítás díjaiból áll össze. A gyógyszergyártók, egészségügyi beszállítók a támogatásért, kiállításért cserébe előadási lehetőséget és reklámfelületet kérnek a szervezőktől. A rendezvény összbevételének 12-15 százaléka a szervezés díja. A rendezvényen való részvételi díj – ami nem tartalmazza az orvos utazási és szállásköltségét – a magyar konferenciák esetében 10-20 ezer forint, ám a nemzetközi eseményeké eléri az 500-600 eurót is. (Az átlag 350 euró.) A magyar orvosok a 130-140 ezer forintos regisztrációs díjat plusz az utazási és szállásköltségeket nem tudják kifizetni, ezt a gyógyszergyártó cégek állják

A rendezvényszervezéssel foglalkozó több mint 250 cég közül húsz nagyobb és néhány kisebb profiljába tartozik bele egészségügyi rendezvények szervezése is. A magyar irodák külföldön nem szerveznek konferenciákat, ezeket nagy nemzetközi irodák rendezik – tudta meg lapunk Benyhe Ildikótól, a Blaguss Kft. kongresszusi irodájának vezetőjétől. (A Blaguss szervezte 2002-ben Magyarország eddigi legnagyobb tudományos konferenciáját, az Európai Diabétesz Társaság 11 ezer fős rendezvényét.) A magyar cégek legfeljebb az orvosok csoportos kiutazását szervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik