Üzleti tippek

BKIK az adóreformról

A hazai vállalkozások versenyképességének fejlesztésén segíthet az adórendszer változtatása – véli a BKIK.

Az adómértéken kell változtatni úgy, hogy a költségvetés bevétele ne csökkenjen és kiemelt feladatként kell kezelni a fekete gazdaság fehérítését – mondta Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi- és Iparkamara (BKIK) általános alelnöke.

Véleménye szerint a 600 ezer “láthatatlan dolgozó” bevonásával lehet csökkenteni az adó mértékén. A BKIK meglátása szerint pályakezdők, munkanélküliek és illegális munkát végzők foglalkoztatása esetén a munkáltatónak egy összegben, átalány jelleggel kellene teljesíteni a közteher fizetését és vállalná ma munkavállalói terhek térítését is. E közteherviselési adó mértéke 20-25 százalék lenne.

A BKIK szerint az iparűzési adót meg kell szüntetni, az áfát és az adminisztrációs terheket is csökkenteni kell. A társasági adó mértéke jelenleg is kedvező, de 10 százalékra csökkentése jobban segítené a kisvállalkozásokat.

Ezek mellett szükség van még az elosztó rendszerek megváltoztatására, az egészségbiztosítás valódi értékeken történő működtetésére, az önkormányzatok hatékonyságának javítására és az állam szolgáltató szerepének erősítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik