Üzleti tippek

Az e-kereskedelem lehet a kkv-fejlesztés egyik eszköze

Az “e-kereskedelem, mint a kkv-fejlesztés eszköze” elnevezésű, 3,4 millió eurós összköltségű program keretében, már ezer kis- és középvállalkozás (kkv) és egyéni vállalkozó szerezhetett ismereteket az elektronikus kereskedelem működéséről, hogy javíthassa versenyképességét.

Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vállalkozásfejlesztési és kereskedelmi helyettes államtitkára, sajtótájékoztatón, szerdán, Budapesten elmondta: a 2004. áprilisában indult projekt 850 millió forintot kitevő teljes költségéből, 1,8 millió euró (450 millió forint) Phare támogatás, 1,6 millió euró (400 millió forint) a GKM társfinanszírozása tett ki.

“A magyar gazdaság szempontjából a mikro-, kis- és középvállalkozások szerepe meghatározó, az összes vállalkozás 99,9 százaléka e körbe tartozik, ezért fejlesztésüket a gazdasági kormányzat kiemelt feladatának tekinti” – emelte ki a helyettes államtitkár. Közölte: a tárcánál a kkv-k fejlesztésére készülő stratégiai program fő elve, a működési környezet javítása, az adminisztrációs terhek és a tranzakciós költségek csökkentése. Ettől várja a tárca a vállalkozások versenyképességének és jövedelemtermelési képességének javulás át.
Pongorné Csákvári Marianna kiemelte, hogy az új kkv stratégia része az is, hogy javítsák a közvetlen vállalkozásfejlesztési eszközök hatékonyságát, és piaci elégtelenség esetén indokolt az ösztönző-támogató eszközök alkalmazása.

Az új stratégia arra törekszik, hogy támogatás nélkül is fenntartható programok jöjjenek létre. Emellett fontos szempont, hogy olyan rendszer kialakítása szükséges, amely a 2007-2013 közötti új uniós költségvetési időszakhoz kapcsolódó programok lebonyolítására is alkalmas. Galovicz Mihály, a szerződéskötő hatóság, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. programengedélyező ügyvezetője elmondta, hogy területfejlesztési és határmenti Phare programokra az 1992-től 317 millió euró támogatást használt fel Magyarország. A Phare programokra, még várhatóan 2006-ig történnek kifizetések – tette hozzá.

Az e-kereskedelmi projekt 2005. augusztus 31-ig fejeződik be, ám a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program új pályázataira, már ez év február 15-től lehet jelentkezni, ezen belül a vállalaton belüli elektronikus üzleti rendszerek, az üzleti partnerek közötti e-kapcsolat fejlesztése, valamint az üzleti tartalomfejlesztés támogatása kkv-k számára elnevezésű alprojektekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik