Üzleti tippek

Gyurcsány szerint lendületben a lakáspiac

A miniszterelnök szerint még évekig megmaradhat lakáspiac fellendülő tendenciája.

Az elmúlt 15 évben soha annyi lakást nem vettek használatba, mint 2004-ben, összesen 44 ezret, ami csaknem negyedével haladta meg a korábbi évit. A tavaly kiadott 58 ezer építési engedély ugyan 3 százalékkal alacsonyabb, mint 2003-ban, ám ez a még mindig magas szám azt jelzi, hogy a következő években is lendületben marad a lakáspiac – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Lakásvásár megnyitóján pénteken, Budapesten.

A kormányfő meggyőződésének adott hangot, hogy a február 1-jén elindított Fészekrakó program a mögötte álló kormánygaranciával igazi áttörést hoz, és olyanoknak is lehetővé teszi lakáshitel felvételét, akik eddig azzal nem élhettek.

Emlékeztetett arra, hogy eddig a program keretén belül 600 hitelkérelmet fogadtak be a pénzintézetek, és így az év végére megvalósulhat az előzetesen várt 8-10 ezer hitelfelvétel, vagyis az idén majdnem minden negyedik új lakást a program nyújtotta hitelből vehetnek meg.

Gyurcsány Ferenc örvendetesnek tartja, hogy a piaci lakásbérleti díjak stagnálnak, sőt némely helyen kis mértékben csökkennek, mert az így létrejövő kínálati piac csökkenő árakat alakít ki.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik