Üzleti tippek

Bővül a roma vállalkozásfejlesztő program

A gazdasági miniszter bejelentette, hogy a két éve indult program idén 200 milliós keretből gazdálkodhat. Kóka János azt várja, hogy az elnyert támogatásokkal több száz roma munkavállaló kerül az adófizetők körébe.
A roma kis- és középvállalkozások piaci esélyeit és versenyképességét javító fejlesztések és beruházások támogatására lehet majd pályázni. Változás a korábbi évekhez képest, hogy idén az elnyerhető támogatás mértéke a projekt 65 százaléka, maximum 3 millió forint. Az elmúlt két évben a projekt 50 százalékára kaphattak csak támogatást a pályázók.

Az előző években csak az építést, gépek és haszonjárművek beszerzését támogatták. Idén azonban kiterjed az összes mikro-, kis- és középvállalkozásra, valamint informatikai fejlesztésre és irodabútorok, berendezések vásárlására is.

A korábbi pályázatokon 490 millió forintot nyertek a roma vállalkozások műszaki, technológiai beruházásokra. Ez mintegy 500 új munkahely létrejöttét tette lehetővé. A pályázók 40 százaléka az építőiparban dolgozik.

Kóka János március 4-étől a terület miniszteri biztosává nevezi ki Lakatos Sándort, a minisztérium roma referensét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik