Üzleti tippek

Szempontok kéziszámítógép vásárlásához

A kéziszámítógépek piaca itthon is dinamikusan bővül, elemzések szerint a piac mérete akár 50 százalékkal is nőhet idén. A gépválasztás rejtelmeiről Szelthafner Zoltánnal, a HP termékmenedzserével beszélgettünk.

A kéziszámítógépek itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek: a HP szakértőinek becslése szerint a jelenlegi 15–20 ezres PDA-állomány idén akár 8–10 ezer készülékkel is gyarapodhat. „A HP berkein belül jelenleg ez az egyik legizgalmasabb szegmens – mondta el az Üzlet&Sikernek Szelthafner Zoltán a HP termékmenedzsere. – A jövőt tekintve három területen is komoly lehetőségeket látunk: egyrészt úgy véljük, egyre keresettebbek lesznek a mobiltelefont és a kéziszámítógépet ötvöző készülékek, egyre több integrált megoldás jelenik meg majd a piacon. A másik fejlődési irányt a globális helyzetmeghatározó (GPS) megoldások képviselik. PDA-kra tervezett térkép- és navigációs szoftverek már most is szép számmal állnak rendelkezésre. És végül ugyancsak ígéretes a multimédiás tartalmak terjedése.”

Aki most készül megvásárolni élete első PDA-ját, annak először is célszerű alaposan végiggondolnia, mire is akarja használni a készüléket, és maximálisan mennyit hajlandó rászánni. A kínálat ugyanis egyre szélesebb: az egyszerűbb, akciósan már néhány tízezer forintért kapható belépő szintű gépektől a jócskán százezer forint fölötti csúcskategóriás modellekig terjed.

Amennyiben nincsenek különösebb igényeink, „csak” egy megbízható személyi asszisztensre vágyunk, amelyet asztali gépünkkel is szinkronizáló naptárként, telefonkönyvként, jegyzettömbként, és tennivalóink feljegyzésére akarunk használni, az új gépek ára nettó 60 ezer forint körül kezdődik. Első vásárlóknak érdemes a használt gépek között is körbenézniük.

Mélyebben pénztárcájába kell nyúlnia annak, akinek munkájához szinte már laptop tudású, sok hasznos szoftverrel (például szótár-, térkép-, irodai, adatbáziskezelő vagy épp multimédiás szoftverrel) felszerelt készülékre lenne szüksége, de a méretek miatt inkább csak kéziszámítógépet hordozna magával. A „high end” nettó 150 ezer forint körül mozog, és ezek a gépek már tartalmaznak vezetéknélküli hálózati eléréseket (Bluetooth, WLAN vagy GSM), és segítségükkel kívülről is elérhető a céges levelezés, illetve internetelérésre is lehet őket használni (webböngészésre, ftp elérésre, ICQ-ra).

De nézzük részletesen, a készülékek mely tulajdonságaira figyeljünk!

Operációs rendszer:
Két jelentős operációs rendszerről beszélhetünk a kéziszámítógépek esetében: a kifejezetten PDA-ra fejlesztett, ezért célratörőbb, az asztali gépekétől némileg eltérő Palm operációs rendszerről, valamint a Microsoft zsebváltozatáról. Ez utóbbi a kezdő felhasználónak sem okoz nagy meglepetést az asztali gépek után. Általánosságban kijelenthetjük, hogy a PDA-k az asztali gépek közül leggyakrabban a Windows és MAC operációs rendszerekkel szinkronizálnak.

Memória mérete:
A beépített memória a jelenlegi kínálatban széles skálán, 16 és 256 MB között mozog. A memóriaméret kiválasztása kapcsán érdemes eltűnődni azon, milyen szoftvereket akarunk a készülékre telepíteni. Érdemes utánanézni annak is, hogy a gép később bővíthető-e további memóriával. Ha bővíthető, akkor is tartsuk szem előtt, hogy a bővítés mindig költségesebb, mint nagyobb beépített memóriát vásárolni.

Processzor:
A processzor márkája és sebessége befolyásolja a multimédiás tartalmak élvezhetőségét (zenehallgatás, videólejátszás, beépített kamera).

Kijelző:
A legtöbb PDA napjainkban 240×320 pixel képfelbontású, de akadnak már jelentősen nagyobbak is. A böngészés, valamint a multimédiás tartalmak élvezhetőségét nagyban meghatározzák a kijelző tulajdonságai. Természetesen még a csúcskészülékek 640×480 pixel felbontású képei sem hasonlíthatók egy jó digitális kamera felvételeihez, ám egy telefonhoz képest igencsak figyelemreméltóak.

Vezetéknélküli képességek:
A komolyabb kéziszámítógépek ma már képesek Bluetooth és Wi-Fi adatátvitelre, ritkábban WLAN hálózati pontokhoz is lehet kapcsolódni velük. Terjednek a mobiltelefont és a kéziszámítógépet ötvöző készülékek, jól látszik, hogy a jövő egyik markáns fejlődési irányát ezek a gépek képviselik. Korábban a telefonos PDA-kat jogosan érezte az ember túl nagynak egy mobiltelefonhoz képest, a legújabb készülékek azonban már ezt a szépséghibát is orvosolják.

Egyéb tulajdonságok:
Minél könnyebb a készülék, annál kényelmesebb magunkkal hordani, ám annál drágább is. Érdemes összehasonlítani az egyes gépek készenléti idejét is, de ennél több információval szolgál a készülék használati ideje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik