Üzleti tippek

Surányi alternatív adórendszert javasolt

Bokros Lajos és Surányi György hasonló véleményt fogalmazott meg az adórendszer átalakításásról szóló konferencián. Véleményük szerint elképzelhetetlen az adóreform illetve a terhek csökkenése, ha a nem veszik ki a személyi jövedelemadóból az oda nem illő kedvezményeket és szociális támogatásokat.

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a Pénzügykutató Rt. és az Allianz Hungária Biztosító Rt. által szervezett konferencián kihangsúlyozta, hogy az adóreform összefügg az államháztartás többi elemével, így a társadalombiztosítással, ezért az egészségbiztosítás, pontosabban a gyógyítás reformját nem lehet megkerülni. A véleménye szerint az önkormányzatok és a közigazgatás átalakítását is napirendre kell tűzni.
Surányi György az előadásában kollegájához hasonlóan elmondta, hogy az adórendszer átalakítása, az szja adókulcsok megváltoztatása illetve a sávok szélesítése csak akkor lehetséges, ha rendszerből radikális módon kikerülnek a kedvezmények illetve támogatások.

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint a jelenlegi rendszer adóelkerülésre ösztönöz, hiszen a nettó bér a kisebb adókulcsnál is alig éri bruttó bér felét.

Az általa felvázolt alternatív szja adórendszer kulcsa 20, 30, illetve 40 százalékos. Az első adókulcs 0-430 ezer forint havi bérhez kapcsolódik, ide tartozik a mai jövedelmek mellett az adózók 90-95 százaléka. A második adókulcshoz tartozó sáv havi 430 ezer forint-1 millió forint, s 40 százalékkal adóznak az 1 millió feletti jövedelmek. A tb-kulcsokat az előbbi rendszerhez kapcsolná Surányi, úgy hogy az első kulcs mellett 25 százalék legyen a tb-fizetés kulcsa, a második sávnál 15-20 százalék, a harmadiknál pedig 5 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik