Üzleti tippek

Hiteltipp: Kölcsön nyugdíjpénztárra

Idén közel százezerre nő azoknak a száma, akik már 10 éve fizetik valamelyik hazai önkéntes nyugdíjpénztár tagdíját. A jubileum azért fontos, mert a pénztártag – ha még nem nyugdíjas – a szabályok szerint először az egy évtizednyi előtakarékoskodás után vehet ki pénzt kasszájából.

E csoport jelentős részénél a havonta fizetett tagdíjat valójában a munkáltató cég rója le. Ez tehát egyfajta vállalati juttatás, az alkalmazottak egy évtized után sem juthatnak egykönnyen megtakarításaikhoz. A 10 év után kivett összeg tőkerészét ugyanis személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás sújtaná (az időközben elért hozam felvétele viszont adómentes). Igaz, az adózási kötelezettség évről évre tizedével csökken, azaz 21 év leteltével még a nem nyugdíjasok is adómentesen juthatnak a teljes összeghez.

A hosszú várakozást kurtíthatja meg egy januártól életbe lépett módosítás. Eszerint a 10 év letelte után a pénztártag banki hitel fedezeteként ajánlhatja fel a nyugdíjkasszába befizetett, jellemzően több százezer, de akár több millió forintnyi megtakarításának 50 százalékát. E lépés nem minősül kivétnek, tehát semmilyen adókötelezettsége sincs. Csak akkor van baj, ha a tag nem tudna törleszteni a banknak: ilyenkor a pénztár törleszt helyette, az után viszont már adózni kell. Eddig a Magyar Külkereskedelmi Bank és az OTP Bank jelezte: elfogadja fedezetként a nyugdíjcélú megtakarítást.

Az önkéntes nyugdíjpénztár egyébként tagi kölcsönt is nyújthat a nála takarékoskodóknak, csakhogy ennek nem csekély kamata is van. Igaz, a banki személyi kölcsönnél így is jóval olcsóbb.

Fészekrakó-hitelek díja*

(Bank neve, THM (%))

Erste Bank 7,46
Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) 6,83
Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) 7,54
OTP Bank 6,99
Raiffeisen Bank 8,19

* Teljes hiteldíj mutató (THM) új lakás megszerzésére, 5 millió forint összegű és 20 éves futamidejű, forintalapú kölcsön esetén.
Forrás: társaságok közlései (2005. február 6-ai állapot)

A céges alkalmazottak a februártól indult Fészekrakó program révén állami segítséget is kaptak lakáshitel-problémáik megoldására. A program lényege, hogy a 30 év alatti párok vagy gyermeküket egyedül nevelők minimális önerővel is otthonhoz juthatnak.

A bankok azért tudják a lakás forgalmi értékének akár 90 százalékát is meghitelezni az eddigi maximum 50 százalék helyett, mert az állam a korábbi hányad feletti rész visszafizetésére garanciát vállal. A garanciadíj idén még ingyenes, 2006-tól viszont már 2 százaléknyi. Ha az ügyfél netán nem tudná törleszteni hitelét, a kölcsönnyújtó bank az adóhivatalnál válthatja be követelését, az APEH pedig ez után mint köztartozást hajtja be azt az ügyféltől.

A Fészekrakó program segítségével óriási lakást azonban aligha lehet szerezni: a szabályok szerint Budapesten és más nagyvárosokban a megszerzendő új ingatlan ára, építési költsége legföljebb 15 millió forintra rúghat (a telek ára nélkül), a használt lakásoknál 12 millió forint ez az érték. Az egyéb hazai településeken ez az összeg maximum 12 millió, illetve 8 millió forint lehet.

A programhoz hitelt kínáló 5 bank közül az Erste, az FHB és az OTP halasztott tőketörlesztésre is módot ad, azaz az első években csak a kamatot, kezelési költséget kell fizetni. Lehetőség van devizaalapú kölcsönfelvételre is, ilyen esetekben az állam az árfolyamkockázatot magára vállalja a garantált résznél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik