Üzleti tippek

Csábító hitelváltozások

admin
admin

2005. 03. 03. 00:00

Az év eleje óta jelentős reformlépések történnek a kis- és középvállalkozások állami hitelezésénél. Előnyös változások zajlanak a midihitel és a mikrohitel rendszerében.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) afféle újévi ajándékként villámgyors tempóban átalakította, és egyértelműen kedvezőbb tette a hazai kisvállalkozók állami hitelezésének rendszerét. A nem bankképes, kezdő és családi vállalkozások által is felvehető mikrohitel felső összege az eddigi 3 millióról 5 millió forintra nőtt (ez azért még mindig elmarad a 2003. szeptemberéig érvényes 6 milliós limittől). A futamidő az eddigi 3 évről maximum 5 évre szélesedett, abban az esetben, ha a kisvállalkozó 3 millió forintot meghaladó kölcsönösszeget vesz fel. Ennél kisebb kölcsönfelvételnél továbbra is 3 esztendőnyi maradt a hitelperiódus, de ez sem jelenthet teljesíthetetlenül magas törlesztő részleteket.

Új és régi kedvező elemek


Hitelmutató

Eddig sok kisvállalkozót kedvetleníthetett el, hogy a mikrohitel rendszerének korábbi szigorítását követően a beruházáshoz kötődő forgóeszköz-finanszírozásra a kölcsönnek legföljebb 20 százalékát lehetett fordítani. A friss változtatások nyomán a forgóeszközre költhető hitelrész az adott cég tevékenységétől függően akár a kölcsönösszeg felére is rúghat.

A gazdasági tárca ráadásul magáévá tette azt a szakmai javaslatot is, amely szerint a hitelkérelem alapján megítélt mikrohitel összegének legfeljebb 50 százalékát előfinanszírozás keretében azonnal megkaphatják a vállalkozók – szemben az eddigi rendszerrel, amely utófinanszírozásra épült. Az előfinanszírozott részről a kölcsönt felvett cégnek természetesen utólag el kell számolnia.

A módosításokban visszaköszönnek szakmai javaslataink – értékelte Braun Róbert, a mikrohitelek forrását, az Országos Mikrohitel Alapot kezelő Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az MVA egyedül a hitelkérelmek készítésével kapcsolatos, ma még meglehetősen körülményes és drága eljárási rendet szeretné még egyszerűsíteni, s reményeik szerint a gazdasági tárca ebben is partnerük lesz.

A végrehajtott reformok nem érintették a mikrohitel eddigi kedvező elemeit. A forráshiányos mikrocégek szinte egyetlen finanszírozási eszközének számító kölcsöntípus kamata így továbbra is a mindenkori jegybanki alapkamattal egyezik meg (jelenleg 9 százalék), jóval alatta van a kereskedelmi banki konstrukciók hasonló mutatószámainak.
Változatlanul a (megyeszékhelyeken, Gödöllőn, illetve Budapesten megtalálható) Helyi Vállalkozói Központok (HVK-k) felelnek a kölcsönkérelem befogadásáért, elbírálásáért, illetve a konkrét szerződések megkötéséért. A HVK-k egyébként az ügyintézésen túl esetenként tanácsadással is segítik a náluk kopogtató vállalkozókat. Érvényben maradt az a szabály is, hogy a mikrohitelt egy vállalkozás akár egymást követően háromszor is felveheti.

Mikrohitel plusz az MFB-től


A GKM bevallottan azért változtatott az eddigi rendszeren, mert annak szigorúsága miatt 2004 végére bő 5 milliárd forintnyi pénzeszköz maradt kihelyezetlenül a mikrohitel alapban. A kedvezőtlen feltételek miatt az elmúlt két évben radikálisan csökkent a kölcsönt felvevő kisvállalkozók száma. „A bejelentett intézkedések hatására várakozásaink szerint még idén a mikrohitel alap teljes összegét ki lehet majd helyezni, ami összesen mintegy 5000–6000 hitelszerződést jelent majd” – mondta erről az Üzlet&Sikernek Pongorné Csákvári Marianna, a GKM helyettes államtitkára.

A kedvezőbbé tett konstrukciót várhatóan márciustól a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) forrásaival indítandó „mikrohitel plusz” program egészíti ki. Az állami fejlesztési bank csinos összeget, 20 milliárd forintot bocsát a konstrukció rendelkezésére. E programról egyelőre annyit tudni, hogy a felvehető maximális összeg ügyfelenként 10 millió forint lesz. A kölcsön futamideje 7 év is lehet, és a visszafizetés megkezdése előtt 2 évnyi türelmi időt is igénybe lehet venni. A változó kamat a jegybanki alapkamatnak felel meg, s természetesen e kölcsönfajtát is a HVK-k révén lehet igényelni.

A mikrohitellel ellentétben az állami kkv-finanszírozás másik pillére, a Széchenyi Kártya már eddig is beváltotta a hozzá fűzött reményeket: 2004 végéig bő 36 ezer cég igényelte, ez 103 milliárd forint hitelkeret rendelkezésre bocsátását jelentette.

Midihitel-újraélesztés

A Budapest Kisvállalkozói Hitelprogram jellemzői


– működtetője a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány
– budapesti mikro- és kisvállalkozások számára elérhető
– A hitel maximuma 15 millió forint, futamidő 5 év, türelmi idő fél év
– Felhasználható fejlesztésre, illetve tartós forgóeszköz-bővítményre
– A GKM kamattámogatása a jegybanki alapkamat 40 százaléka
Forrás: GKM

Javítani kellett viszont a harmadik elemnél, a 2003 őszén indult midihitel programnál. Tavaly ugyanis a remélt bő 9 milliárd forint helyett alig félmilliárdot sikerült kihelyezni a forgalmazó hitelintézetek segítségével.

A bankok a magas pénzpiaci kamatokkal magyarázták a sikertelenséget. A midihitel maximális kamata ugyanis az 1, illetve 3 havi Buborhoz (budapesti bankközi kamatláb) vagy a jegybanki alapkamathoz igazodik, azt 4 százalékkal haladhatja meg. Márpedig a pontos futamidőt, egyéb kiegészítő költségeket és a kamatot is megállapító forgalmazó bankok ritkán mennek lejjebb e kamatplafonnál. Pongorné Csákvári Marianna ugyanakkor kiemelte: a jegybanki alapkamatnak az utóbbi időben tapasztalt fokozatos csökkenése természetesen a midihitel kamatát is apasztja. A bankok konkrét konstrukcióit böngészve az is kedvező elemnek tekinthető, hogy a tőketörlesztés általában fél–egy év türelmi idővel indul.

A jegybanki kamatvágások mellé maga a gazdasági tárca is odatette a magáét azzal, hogy az eddigi 10 millióról 25 millió forintra emelte a midihitel felvehető összegét. Emellett a futamidő első három évében 4 százalékpont támogatást is nyújt a jelenleg 13 százalék körüli kölcsönkamatra, amely tehát 9 százalék körüli kamattal érhető el. Kedvezőtlen fejlemény viszont, hogy a kamattámogatás mellé ez évtől már nem jár a korábban szintén nyújtott állami garanciadíj-támogatás.
Földrajzi szempontból a midihitel az eddiginél könnyebben elérhetővé vált. A GKM ugyanis immár 12 bankkal és 147 takarékszövetkezettel állapodott meg a hitelnyújtásról (ez összességében 1600 forgalmazó helyet jelent az országban). Mindezek nyomán a tárca helyettes államtitkára idén több száz hitelszerződés lehetséges megkötésével számol, szemben a tavalyi 81-gyel.

Budapesti támogatás

Az „arany középnek” is becézett midihitelt az olyan, már több éve működő vagy megalapozott üzleti tervet bemutató kezdő cégeknek találták ki, amelyek 50 főnél kevesebbet foglalkoztatnak, s árbevételük nem haladja meg a 700 millió forintot, illetve mérlegfőösszegük az 500 milliót. E konstrukciónál a kölcsönösszeg ötöde használható fel a fejlesztéshez kötődő forgóeszköz-finanszírozásra, ha a hitelintézet az üzleti terv alapján indokoltnak látja.

A midihitelt vállalkozói körökben sokan a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány által működtetett budapesti kisvállalkozói hitelprogram afféle továbbfejlesztésének tartják. Nos, szolgált azért jó hírrel a GKM az utóbbi, azaz a fővárosi mikro- és kisvállalkozások számára nyújtott Budapest Hitel kapcsán is. Bejelentették ugyanis: 2005-re is vállalja a tárca, hogy a jegybanki alapkamat 40 százalékának megfelelő mértékű kamattámogatást nyújt e konstrukcióhoz. A vállalkozók kamatterhe így e hitelfajtánál jelenleg 7,8 százalék.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.