Üzleti tippek

Budapest a legdrágább, de itt a legszegényebbek az embere

Budapest a legdrágább kelet-közép-európai város, míg az egy lakosra jutó vásárlóerőt tekintve Ljubljana, Prága és Riga is megelőzi.

A felmérés szerint Budapesten az árszínvonal 63,8 százalékát teszi ki a zürichinek, ezzel szemben a bérek annak nem egészen húsz százalékára rúgnak. Ennek következtében az egy főre jutó vásárlóerő 28,7 százaléka annak, amivel a svájci nagyváros lakói rendelkeznek.

Az UBS legutóbbi, 2003 nyarán kiadott nemzetközi összehasonlításában szintén Budapest volt a legdrágább kelet-közép-európai város, ám az árszint akkor csupán 55,9 százalékát tette ki zürichinek. Időközben a bérek terén is megfigyelhető volt bizonyos felzárkózás – 16,6-ről 19,6 százalékra – ám az egy főre jutó vásárlóerő Budapesten így is majdnem két százalékponttal esett az elmúlt másfél évben.

A térség többi nagyvárosában legalább akkora változások zajlottak le 2003 nyara és 2004 vége között, mint Budapesten. Pozsonyban például a zürichihez képest majdnem 11 százalékponttal emelkedtek az árak, miközben a bérek 3,3 ponttal nőttek. A cseh, a román és a bolgár főváros mintegy 3 százalékponttal lett drágább a vizsgált időszakban, ez kétszerese volt az adott helyeken megfigyelt bérnövekedés ütemének.

A tekintélyes svájci bank az árszínvonal kiszámításakor egy 115 áruból és szolgáltatásból öszszeállított, a nyugat-európai fogyasztói szokásokat tükröző kosarat vesz figyelembe, amely a lakhatási költségeket nem tartalmazza. Ez a korlátozás nem kis mértékben befolyásolja az eredményeket. A béradatok 13 különböző szakma mutatóin alapulnak. A felmérés a világ 71 városára terjed ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik