Üzleti tippek

GVOP – egyszerűbb, pályázóbarát feltételek

A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program Irányító Hatósága az Információs társadalom- és gazdaságfejlesztés prioritásán belül öt pályázati felhívást tett közzé, melyekre március 1-jétől december 31-ig folyamatosan lehet pályázatokat benyújtani a pályázatokat kezelő közreműködő szervezethez, az IT Információs Társadalom Kht-hoz.

Öt pályázat

A “Vállalaton belüli elektronikus üzleti rendszerek” elnevezésű pályázat integrált vállalatirányítási rendszerek bevezetését és bővítését; döntéstámogató, illetve üzleti intelligencia rendszerek bevezetését; valamint munkafolyamat-irányítási, elektronikus iratkezelési rendszerek bevezetését támogatja.

Az “Üzleti partnerek közötti e-kapcsolat fejlesztése” című pályázat elektronikus piacterek kiépítéséhez és azokhoz való csatlakozáshoz; elektronikus értékesítési és ügyfélszolgálati rendszer létrehozásához; valamint vállalatok közötti elektronikus üzleti kapcsolatok kialakításához nyújt segítséget.

Az “Üzleti tartalomfejlesztés támogatása kis- és középvállalkozások számára” és a “Tartalomipari és közcélú tartalomszolgáltatás fejlesztése” elnevezésű pályázatok célja, hogy az emelt szintű szolgáltatásokat nyújtó, a kis- és középvállalkozások működését támogató internetes oldalak jöjjenek létre, valamint bővüljön a versenyképességet támogató közcélú adatok újrafelhasználása és kereskedelme.

A GVOP-4.4.1 jelű pályázat a szélessávú internet-infrastruktúra kiépítését támogatja Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein. Várhatóan márciusban új pályázat jelenik meg “Szélessávú hálózat önkormányzatok általi kiépítésének támogatása Magyarország üzletileg kevéssé vonzó településein” (GVOP 4.4.2) elnevezéssel.

Más feltételek

A pályázatok jellemzően a tavalyi konstrukciókra épülnek, de az elmúlt pályázati év tapasztalatait és a pályázó szervezetek igényeit felmérve jelentős egyszerűsítések, pályázóbarát változások történtek, amelyek közül a legfontosabbak a következők:
– a támogatásra jutó, le nem vonható ÁFA támogathatóvá vált;
– a belépési küszöbök, vagyis a minimálisan igényelhető támogatási összegek csökkentek, ezzel több vállalkozás számára nyílik lehetőség pályázat beadására;
– a felajánlható biztosítékok köre a korábbi bankgarancia és kezesi kötelezvény mellett a jelzáloggal bővült;
– a bankgarancia/kezesi kötelezvény ígérvény helyett a pályázat benyújtásához elegendő a pályázó nyilatkozata arról, melyik biztosíték típust kívánja igénybe venni;
– bővült a GVOP 4.1.1 pályázat keretében megvalósítható informatikai alkalmazások köre: 2005-ben a vállalatirányítási és döntéstámogató rendszerek bevezetésén túl munkafolyamat-irányítási, elektronikus iratkezelési rendszerek bevezetésének támogatására is lehetőség nyílik.

Előadássorozat a pályázati lehetőségekről

Az információs társadalom kiépítését szolgáló, a kis- és középvállalkozások informatikai fejlesztéseit támogató 2005-ös pályázati lehetőségeket az IT Információs Társadalom Kht. előadássorozaton mutatja be. Az “EU támogatások informatikai fejlesztésekre” című rendezvénysorozaton az új kiírások ismertetése mellett a közreműködő szervezet eddigi tapasztalatainak közreadásával segíti a pályázók munkáját.

A rendezvények időpontjai és helyszínei a következők:
március 3. – Győr
március 9. – Dunaújváros
március 10. – Békéscsaba
március 22. – Budapest
március 23. – Debrecen
március 30. – Pécs
április 7. – Székesfehérvár

Az előadásokkal kapcsolatos részletek a www.itkht.hu nyitóoldalán, az Eseménynaptárban találhatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik