Üzleti tippek

50 fő alatt ritka a vállalatirányítási rendszer

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. – a Sun Microsystems Kft.-vel együttműködve – felmérte a vállalatok vállalatirányítási rendszerekkel való ellátottságát. 


A számítógépet használó, legalább 5 alkalmazottal rendelkező cégek több mint felénél (56 százalék) a számlázást és a fizetést, csaknem egyharmaduknál pedig a megrendelések, beszerzések kezelését informatikai rendszer támogatja. Az újrarendelések indítását már csak az érintett vállalatok 22 százalékánál, a termelésirányítási vagy szolgáltatás-kezelési feladatokat minden ötödik cégnél kezeli az informatikai rendszer, a logisztikát és a marketing-feladatokat pedig ennél valamivel kisebb százalékuknál (17 százalék, illetve 14 százalék).
 
Integrált vállalatirányítási rendszerrel a számítógépet használó, legalább 5 alkalmazottal rendelkező vállalkozások 6 százaléka rendelkezik. Az integrált vállalatirányítási rendszerek használatát illetően szignifikáns különbség van a különböző méretű cégek között. Az 5-19 fős vállalakozásoknak csak 3 százaléka használ ilyen rendszert, a 20-49 fős cégek körében 7 százalékos az arány. A választóvonalat az 50 fős foglalkoztatott létszám jelenti, mert az 50-249 főt foglalkoztató cégek közül már minden ötödik, a 250-nél nagyobb létszámmal működő vállalatok közül, pedig minden második cég rendelkezik integrált vállalatirányítási rendszerrel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik