Üzleti tippek

Kevésbé bizakodóak a kisvállalatok

Az Ecostat TOP-100 konjunktúra-indexe februárban 2 százalékponttal 54 százalékra nőtt, ugyanakkor a kis- és középvállalkozói (kkv) index 46,5 százalékra esett a januári 49,8 százalékról – közölte a gazdaságelemző és informatikai intézet az MTI-vel hétfőn.

A kicsik

Az Ecostat kis- és középvállalatok konjunktúra-indexe februárban 46,5 százalék, elmarad a 2004. évi 50 százalékos átlagértéktől. A kkv-k üzleti várakozásainak tendenciája nyár óta megfordult, fokozatos bizalomvesztést tükröz. A hazai vállalkozások kedvezőtlenebb helyzetmegítélése a szektor rövid távon erősödő pesszimizmusát közvetíti – áll a felmérésben.

A következő fél évben a kkv-k 34 százaléka várja, hogy a nemzetgazdaság helyzete javul, 30 százalékuk romlást feltételez. (A szektor elmúlt egy éves felmérésén belül a javulásra számítók aránya általában meghaladja a 40 százalékot.)

Saját vállalkozásuk féléves lehetőségeit a cégek negyede tartja javulónak, ez az elmúlt tizenkét hónap legalacsonyabb értéke. A stabilitást megjelölő vállalatok aránya 43 százalék.
Vállalkozásuk tevékenységének bővítésére a következő fél évben a korábbinál (43 százalék) szűkebb kör, 36 százalékuk lát lehetőséget. Az augusztusi-novemberi felmérési eredményekhez közeli arány a reálgazdaság lassuló ütemű növekedésére utal.

Az Ecostat felmérése szerint februárban a kkv szektor beruházási szándékát összegző mutató értéke változatlanul 46 százalék.
A vállalatok fejlesztési ambícióit akadályozó tényezők között folyamatosan első helyen nevezik meg az elégtelen belföldi kereslet. Januárhoz viszonyítva előbbre sorolódott a magas hitelkamat és a finanszírozás nehézsége – áll az Ecostat elemzésében.A multinacionális vállalatok konjunktúra-indexe a tavaly április-májusi 57 százalékos csúcs óta folyamatosan az 52-54 százalékos sávban ingadozik, azaz tartósan kedvező gazdasági feltételeket jelez.

A nagyok

A TOP-100 nagyvállalati kör az ország gazdasági kilátásait a januárinál kedvezőbbnek ítéli. A javulásban bizakodó cégek aránya 8 százalékponttal 44 százalékra nőtt, a pesszimista cégek részesedése 2 százalékponttal 12 százalékra csökkent. Így fél éven belül a kedvezőtlen vélemények aránya a legalacsonyabb értékre esett vissza.

Saját vállalkozásuk eredményességében javuló lehetőségeket feltételez a nagyvállalatok több mint egyharmada, stabilitást 44 százalékuk. Rosszabbodó kilátásoktól a januárinál szűkebb kör tart.

Az Ecostat felmérése szerint a termelésnövelés lehetőségének megítélése optimistább, mint a múlt év végén volt. Februárban a fejlődést megjelölő cégek aránya 59 százalék, ezen belül 44 százalékuk 5 százalék alatti, 15 százalékuk e feletti teljesítménybővülést feltételezett.

A TOP-100 nagyvállalati kör beruházási aktivitása 2005 februárjában 56 százalék, alacsonyabb, de reálisabb, mint a januári kiemelkedő eredmény (65 százalék). A 9 százalékpontos csökkenés a fejlesztési szándékok tendenciáját nem törte meg, az augusztus óta tartó emelkedést némiképp lassította.

Kapacitásaik kihasználtságáról nyilatkozva a nagyvállalatok fele elégséges termelési háttérrel rendelkezik. A cégek 47 százaléka jelezte, hogy megrendelésekkel le nem kötött termelési háttér kialakulásával számol, ez jóval több a januári 38 százaléknál.



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik