Üzleti tippek

Újabb gazdagtüntetés szombaton

A szakminisztérium politikai játszmákra hivatkozva felfüggesztette a tárgyalásokat a gazdákkal, miután azok jelezték, hogy nem tekintenek el a szombati, Kossuth téri demonstráció megtartásától és a fővárosba vezényelt további munkagépeket sem tudják már leállítani.

A tüntető gazdák szombatra újabb nagygyűlést terveznek a Parlament elé. Az éjszaka folyamán újabb 250 erőgép érkezését várják a szervezők.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek pénteken este elmondta, hogy az elmúlt két napban hasznos és konstruktív tárgyalásokat folytattak, a demonstrációs készültség fenntartását elfogadva. “Egyre több hír jutott azonban el hozzánk arról, hogy miközben a demonstrációs bizottság egyik fele a tárgyalóasztalnál ül, a másik fele politikai indíttatású, zavarkeltő akciók szervezésével foglalkozik, felrúgva a tárgyalások megkezdésekor kötött megegyezést” – mondta.

“Egyértelművé tettem, hogy ebben az esetben felfüggesztjük a tárgyalásokat, a minisztérium köztisztviselőit ugyanis nem teszem ki annak, hogy utcai politikai játszmák mellékszereplői legyenek” – indokolta döntését Németh Imre. Az már biztos, hogy a felek szombaton nem ülnek újra tárgyalóasztalhoz, Németh Imre szavai szerint az újbóli egyeztetésekhez a helyzet tisztázására, az eredeti megállapodás betartására van szükség.

“A tárgyalások folytatása attól függ: kapunk-e garanciákat arra, hogy nyugodt légkörben a megoldás érdekében folytathatjuk az egyeztetéseket” – hangsúlyozta Németh Imre. Hozzátette: “nem azt kértük, hogy a Felvonulási térről vezényeljék haza a traktorokat, de úgy látjuk, hogy a rendőrségnek tett bejelentések, illetve a további területfoglalások előre megkoreografált politikai akciókat vetítenek előre”.
Ebből szavai szerint az a következtetés vonható le, hogy a gazdák egy része nem a tárgyalások eredményes lezárásában érdekelt, hanem a bizonytalanság és a zavar fenntartásában. “Bizonyos politikai háttérmunkát is érzékelünk az újabb akciók mögött” – mondta, és utalt Orbán Viktor országjáró körútján a gazdák elégedetlenségéről és ennek lehetséges következményeiről tett kijelentésire.

Az elmúlt két nap szakmai egyeztetésein a miniszter szerint sok, félreértésen alapuló kérdést tisztáztak. “Vannak olyan ügyek, amelyben a szakmai delegációk nem tudnak egyezségre jutni, ezekről a plenáris zárótárgyaláson egyeztetünk” – mondta, megemlítve, hogy vannak olyan felvetések is, amelyekben nem a minisztérium, hanem az Országgyűlés a kompetens.

A megbeszélések szünetében Jakab István a Magosz elnöke újságírói kérdésre válaszolva nem kívánt érdemben reagálni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azon kijelentésére, miszerint a költségvetésben nincsenek források az újabb igények kielégítésére.

A Professzorok Batthyányi Körének az elnöke, Náray-Szabó Gábor szolidaritásáról biztosította a tüntetőket. Véleménye szerint meg kell tanulnunk, hogy miként fogjon össze a falu és a város hazánk jövőjéért.
A Zala megyei gazdák félpályás útlezárásra készülnek március elsejétől Rédicsnél, és a tárgyalások lezárásáig lassítani kívánják a forgalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik