Üzleti tippek

Horvátországi harc a “fekete” szobafoglalás ellen

Horvátországban átalányadókat készülnek bevezetni a magán szobakiadók számára, mert a jelenlegi rendszerben a bevételek eltitkolása megkárosítja az államot.

Az idegenforgalmi átalányadót az ágyak száma szerint állapítják meg, és a horvát idegenforgalmi minisztérium tervei szerint már az idén bevezetik. A turisztikai államtitkár 90 millió kuna (12 millió euró) idegenforgalmi átalányadó-bevétellel számol az eddig a vendégek száma szerint fizetett idegenforgalmi adóból tavaly származott 64 millió kuna után.

Tavaly Horvátországban 50 ezer magánszállást tartottak nyilván, 340 ezer ággyal. Ez a teljes horvát idegenforgalmi ágykapacitás 40 százaléka. Ágazati szakértők szerint a nyilvántartott szállásadók 20 százaléka nem fizet adót vendégei után, vagy egyáltalán be sem jelenti őket.

Az idegenforgalmi átalányadót egyidejűleg készülnek bevezetni a magán szállásadók jövedelemadó-átalányával. Utóbbit most dolgozzák ki. A jövedelemadó-átalány is részint az ágyak számától, részint egy helyfüggő állandó szorzótól függ majd. Ennek megállapítására a turisztikai körzeteket három kategóriába sorolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik