Üzleti tippek

Magyar-ukrán regionális együttműködés

admin
admin

2005. 02. 23. 00:00

A közlekedés fejlesztése kap hangsúlyt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és az ukrajnai Kárpátalja közötti regionális együttműködésben – erről a két terület önkormányzati vezetői döntöttek szerdán, nyíregyházi tárgyalásukon.

Gazda László, a Szabolcs megyei önkormányzat elnöke a megbeszélést követően az MTI-nek elmondta: az együttműködési szerződést két hónapon belül megújítják a felek, szakértők dolgozzák ki a konkrét feladatokat. Viktor Baloga, Kárpátalja kormányzója hozzátette: a kijelölt szakemberek két héten belül megkezdik az egyeztetéseket. Gazda László tájékoztatása szerint a felek tervezik, hogy úgynevezett tükörprojektet dolgoznak ki a Beregsurány-Asztély közötti határállomás teherforgalmi átkelőhellyé nyilvánítására.

Ehhez ukrán oldalon – jegyezte meg – meg kell építeni a Beregszász várost elkerülő utat, míg a határon innen a vásárosnaményi Tisza-híd korszerűsítése a feladat. Az önkormányzati elnök közölte: a tükörprojekt megvalósításához Szabolcs és Kárpátalja önkormányzata közös pályázatot nyújt majd be nemzeti, illetve európai uniós forrás elnyerésére.

Gazda László beszámolt arról is, hogy az ukrán fél kezdeményezi a kijevi kormánynál az V. számú európai szállítási útvonal részét képező M3-as autópálya határátvezetési helyének kijelölését. Megemlítette: a magyar fél a sztráda záhonyi leágazását szorgalmazza és annak mielőbbi megvalósítását tartja fontosnak, tekintettel a záhony-csapi, a határ mindkét oldalán épülő vállalkozási övezetre, a logisztikai, szállítmányozási centrumra.

A logisztikai térséget – hangsúlyozta – a felek együtt szeretnék fejleszteni. Viktor Baloga kiemelte: Szabolcs és Kárpátalja önkormányzatai változatlanul fontosnak tartják a Tisza biztonságos árvízvédelmének kialakítását a határ mindkét oldalán. Víztározók építése az elsődleges, amelyekkel árhullámok esetén a gátak teherbíró-képességéig mérsékelnék a folyó vízszintjét. Gazda László hozzáfűzte: a Tisza felső szakaszát egyben hajózhatóvá szeretnék tenni, kikötők épülnének a folyó legszebb szabolcsi és kárpátaljai szakaszán, egészen Tiszadobig, ami az idegenforgalmat lendítené fel a régióban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.