Üzleti tippek

Magyar-ukrán regionális együttműködés

A közlekedés fejlesztése kap hangsúlyt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és az ukrajnai Kárpátalja közötti regionális együttműködésben – erről a két terület önkormányzati vezetői döntöttek szerdán, nyíregyházi tárgyalásukon.

Gazda László, a Szabolcs megyei önkormányzat elnöke a megbeszélést követően az MTI-nek elmondta: az együttműködési szerződést két hónapon belül megújítják a felek, szakértők dolgozzák ki a konkrét feladatokat. Viktor Baloga, Kárpátalja kormányzója hozzátette: a kijelölt szakemberek két héten belül megkezdik az egyeztetéseket. Gazda László tájékoztatása szerint a felek tervezik, hogy úgynevezett tükörprojektet dolgoznak ki a Beregsurány-Asztély közötti határállomás teherforgalmi átkelőhellyé nyilvánítására.

Ehhez ukrán oldalon – jegyezte meg – meg kell építeni a Beregszász várost elkerülő utat, míg a határon innen a vásárosnaményi Tisza-híd korszerűsítése a feladat. Az önkormányzati elnök közölte: a tükörprojekt megvalósításához Szabolcs és Kárpátalja önkormányzata közös pályázatot nyújt majd be nemzeti, illetve európai uniós forrás elnyerésére.

Gazda László beszámolt arról is, hogy az ukrán fél kezdeményezi a kijevi kormánynál az V. számú európai szállítási útvonal részét képező M3-as autópálya határátvezetési helyének kijelölését. Megemlítette: a magyar fél a sztráda záhonyi leágazását szorgalmazza és annak mielőbbi megvalósítását tartja fontosnak, tekintettel a záhony-csapi, a határ mindkét oldalán épülő vállalkozási övezetre, a logisztikai, szállítmányozási centrumra.

A logisztikai térséget – hangsúlyozta – a felek együtt szeretnék fejleszteni. Viktor Baloga kiemelte: Szabolcs és Kárpátalja önkormányzatai változatlanul fontosnak tartják a Tisza biztonságos árvízvédelmének kialakítását a határ mindkét oldalán. Víztározók építése az elsődleges, amelyekkel árhullámok esetén a gátak teherbíró-képességéig mérsékelnék a folyó vízszintjét. Gazda László hozzáfűzte: a Tisza felső szakaszát egyben hajózhatóvá szeretnék tenni, kikötők épülnének a folyó legszebb szabolcsi és kárpátaljai szakaszán, egészen Tiszadobig, ami az idegenforgalmat lendítené fel a régióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik