Üzleti tippek

Kistérségi gazdaságfejlesztő ipari park kialakítását tervezik

Az Ipari Parkok Fejlesztési Tanácsa javasolja, hogy vezessék be a kistérségi gazdaságfejlesztő ipari park címet Magyarországon – nyilatkozta Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek a tanács keddi ülését követően.

Elmondta: a kistérségi gazdaságfejlesztő ipari park modell kidolgozásában az Ipari Parkok Fejlesztési Tanácsa is részt vesz.
A tanács keddi ülésén – amelyen részt vett Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Suchman Tamás politikai államtitkár – az ipari parkok fejlesztésének koncepcióját vitatták meg a készülő második Nemzeti Fejlesztési Tervet szem előtt tartva. A tanács azt szeretné, ha az ipari parkok fejlesztése szerepelne a második Nemzeti Fejlesztési Tervben – közölte a helyettes államtitkár.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy az ipari parkok fejlesztésében a regionális, kistérségi gazdaságfejlesztő szerep erősödik illetve folytatódik az integrátori ipari park kialakítása, amelyben jelentős hangsúllyal szerepel a vállalatok közötti együttműködés. Az ülésen Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az új regionalitás jegyében az ipari parkok és az egyetemek közötti együttműködés jelentőségét hangsúlyozta, amelyben az egyetemek szerepét kell erősíteni.

Az Ipari Parkok Fejlesztési Tanács 2004. júliusában alakult a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium koordinálásában. Tagjai az ipari parkok és a kormányzat képviselői, akik az ipari parkok fejlesztésében szerepet vállalnak. A konzultatív tanács feladata az ipari parkok fejlődésének elősegítése. A GKM adatai szerint 2004. végén Magyarországon 165 ipari park működött, és területükön 2.700 vállalkozás tevékenykedett. Az itt működő vállalkozások 2004-ben 3.750 milliárd forint értékű terméket állítottak elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik