Üzleti tippek

Gazdatüntetés és petíció

A demonstrálók egy csoportja megpróbált bejutni a szaktárca épületébe, de ebben a rendőrök megakadályozták őket. A miniszter elismerte, hogy késnek a kifizetések.

A tüntetők kormányellenes jelszavakat skandálták és Gyurcsány Ferenc illetve Németh Imre lemondását követelték. A kedélyek csak akkor nyugodtak meg, amikor a Magosz elnöke Jakab István bejelentette, hogy a petíciójukat átadták a Földművelésügyi Minisztérium politikai államtitkárának. Ezt követően arra kérte Jakab az egybegyűlteket, hogy békésen hagyják el a Kossuth teret. A demonstrálók nagy része ezután elindult a buszok és a Felvonulási tér felé.

A nagygyűlésen elsőként Ángyán József, a gödöllői Szent István egyetem professzora szólalt fel. Véleménye szerint a kormányzat “feleslegesnek tartja” a vidéki lakosság és a földből élők nagy részét. A professzor szerint nem véletlen, hogy a gazdák nehéz helyzetben vannak, hiszen elhallgatják előlük a támogatások elnyeréséhez szükséges információkat.

A következő felszólaló a zöldség ágazat helyzetét jellemezte, majd a spanyol gazdák képviselője Paul Nicholson szólt az egybegyűltekhez. Elmondása szerint a világ minden táján nehéz a mezőgazdaságból megélni. A kialakult helyzetért a globalizációt okolta Nicholson, amely a véleménye szerint a vidéki embereket kiszolgáltatottá teszi.

Maga Németh Imre, földművelésügyi miniszter is elismerte, hogy van valóságalapja az MSZP elnökének kedden a Napkelte című műsorban tett kijelentéseinek. Hiller István a közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy méltatlannak érzi a kifizetések késedelmét. Németh Imre kifejtette: “magam is elégedetlen vagyok a kifizető ügynökség számos tevékenységével, és én is úgy érzem, hogy gyorsítani kell a pályázatok elbírálását. Gyorsítani kell a kifizetéseket, és ennek érdekében az elmúlt hetekben nagyon fontos intézkedéseket hoztunk.”

Hétfőn éjjel több száz demonstráló érkezett a fővárosba. A szervezők nem tudták pontosan megmondani az erőgépeik számát, de becslések szerint 8-900 körül lehettek. Őket 150-200 szimpatizáns köszöntötte hatalmas üdvrivalgással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik