Üzleti tippek

Nem szűnik meg a 65 évesek közalkalmazotti jogviszonya

Nem lép hatályba a közszolgálati jogviszonyt 65 éves korban megszüntető törvényi rendelkezés – ezt ígérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) pénteki szövetségi ülése után.

A kormányfő részt vett a tanácskozáson, ahol elmondta: ez egy rossz rendelkezés, amelynek megváltoztatására a kormánypártok a következő hetekben törvénymódosítást kezdeményeznek. A miniszterelnök azt is lehetségesnek tartotta, hogy a szakszervezetek az egyházakhoz hasonló tartalmú és mértékű támogatást kapjanak. Erre az érdekképviseletek dolgoznak ki javaslatot, és azt majd a 2006-os költségvetésnél veszik figyelembe.

Az infláció alakulásával kapcsolatban a miniszterelnök megjegyezte: ennek alapján az idén a reálbérjavulás közelebb lehet a 4 százalékhoz, mint a 3,5 százalékhoz. A miniszterelnök elmondta: támogatta a beszélgetésen, hogy a társadalombiztosítási alapok közvetlen társadalmi felügyeletében kapjanak szerepet a szakszervezetek. Több feladatot vállalhatnának a szakszervezetek a felnőttképzésben, a munkaügyi ellenőrzésben, a munkabiztonság javításában. A szociális párbeszéd további kiteljesítése is fontos feladat – emelte ki Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik