Üzleti tippek

Új intézkedések az 50 év felettiek foglalkoztatása érdekében

Új formát vezet be a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium az 50 év feletti munkanélküliek munkaerőpiaci esélyeinek javítására: három hónapig a Munkaerőpiaci Alap átvállalja az egész bér és járulékköltséget a munkaadóktól, ha azok további három hónapig, azaz összesen fél évig foglalkoztatják ezeket a munkanélkülieket.

A programban résztvevő munkanélkülieknek vállalniuk kell azt is, hogy későbbi tartós foglalkoztatásuk érdekében képzési tanfolyamokon vesznek részt. A munkaadóknak a három hónapig finanszírozott, úgynevezett próbamunka lehetőséget ad az adott munkanélküli kipróbálására, sok esetben ugyanis alaptalanul idegenkednek a cégek az 50 év felettiek alkalmazásától. Amennyiben a munkanélküli igyekvő, részt vesz a szakképzésben, a munkaadónak érdeke lehet a hosszabb távon történő foglalkoztatás.

A tárca egy másik kezdeményezése alapján a minimálbér és járulékainak másfélszeresét kitevő havonkénti támogatást nyerhet el személyenként az a munkaerő-kölcsönző közhasznú társaság, amely legalább 50 munkanélkülit, s legalább 200 napra alkalmaz.

A szintén a Munkaerőpiaci Alapból finanszírozott támogatás célja, hogy javuljon a legalább 3 hónapja regisztrált, valamint a pályakezdő és az 50 év feletti munkanélküliek foglalkoztatása. Az erre vonatkozó rendelet szerint a támogatott közhasznú társaságnak olyan szerződést kell kötnie a tőle munkaerőt kölcsönző cégekkel, amely szerint a kölcsönzésért fizetett díj nem lehet kevesebb a minimálbér és járulékai összegénél.
Ez a munkaerőt kölcsönző közhasznú társaság másik bevétele a Munkaerőpiaci Alap támogatása mellett.

A támogatás mértéke a rendelet szerint legfeljebb a fizetett bér és járulékainak fele összege, de nem haladhatja meg a minimálbér és járulékainak másfélszeresét. A munkanélküliekkel legalább 200 napra határozott idejű munkaszerződést kell kötni.

Lényeges kitétel a rendeletben, hogy a kölcsönbe adó és a kölcsönbe vevő társaságok egymástól függetlenek legyenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik