Üzleti tippek

4,5 százalékos infláció lesz idén Ecostat szerint

Az Ecostat az eddigi 4,8 százalékos éves inflációs prognózisát csekély mértékben módosítva 4,5 százalékra várja az idei átlagos inflációt – mondta Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója.

Az Ecostat átal pénteken közölt “Gazdasági trendek Magyarországon” című évente megjelenő kiadvány 100 makrogazdasági mutatót ismertet.
Az elemzés szerint Európai Uniós csatlakozás nem vezetett piaci zavarokhoz, áremelkedésekhez, foglalkoztatási anomáliákhoz, ugyanakkor a pályázatok elbírálása lassú, a kifizetések késnek – idézte a a megállapításokat Belyó Pál.

Az Ecostat előrejelzése szerint az idén a GDP 3,8 százalékkal nő, a beruházások 8 százalékkal bővülnek, az államháztartás eredményszemléletű GDP arányos hiánya a tavalyi 5,4 százalék után 2005-ben 5,0 százalék lehet.

Mint az Ecostat igazgatója elmondta: a januári 4,1 százalékos inflációs adattal “óvatosan kell bánni”, hiszen az olajárak bármikor elszabadulhatnak, ezért az Ecostat az eddigi 4,8 százalékos éves inflációs prognózisát csekély mértékben módosította, 4,5 százalékra.

A hétfőn várható kamatcsökknetésről Belyó kijelentette, véleményük szerint a Monetáris Tanács hétfői ülésén 50 bázispontos kamatcsökkentésről dönthetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik